Τα τραύματα και ο κίνδυνος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τρία και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις διαδοχικές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, που κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας ήταν: από την πανδημία έως το τουρκικό σχέδιο μαζικής εισόδου μεταναστών στον Εβρο και από τις πυρκαγιές έως τη διαρκή ένταση που τροφοδοτεί η Αγκυρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα από τους χειρισμούς που έγιναν σε κάθε επιμέρους κρίση, η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης σχετιζόταν και με το πλεονέκτημα που διέθετε έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, κυρίως έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι μνήμες από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ακόμη νωπές στους πολίτες.

Η κρίση, ωστόσο, που προκαλεί η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη διαθέτει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται κατ’ αρχήν για ένα μείζον ζήτημα, που αφορά τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.

Ακολούθως «τραυματίζει» την κυβέρνηση σε έναν καίριο τομέα, στον οποίο στηρίχθηκε εν πολλοίς η πλήρης κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό από το 2019 έως σήμερα. Αυτόν της απρόσκοπτης λειτουργίας του κράτους δικαίου και της προστασίας των θεσμών σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια ελέγχου των «αρμών εξουσίας» στην οποία είχαν επιδοθεί οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

Επιπλέον, προκαλεί δυσαρέσκεια στον «μεσαίο» χώρο, όπου επίσης ήταν πλήρης η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και αντιστοίχως πολύ μικρή η επιρροή του κ. Τσίπρα. Με δύο λόγια, δεν είναι απίθανο οι παρακολουθήσεις να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για να αμφισβητηθούν τα πλεονεκτήματα των σημερινών κυβερνώντων έναντι των προκατόχων τους.

Είναι πολύ νωρίς, βεβαίως, για να εξαχθούν τελεσίδικα συμπεράσματα και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στο πολιτικό ισοζύγιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, θα δοθούν πειστικές απαντήσεις που δεν θα αφήνουν γκρίζες ζώνες και δεν θα υπάρξουν άλλες «εκπλήξεις» ή αποκαλύψεις.

Αυτή τη στιγμή τα κομματικά επιτελεία μετρούν κέρδη και ζημίες. Πόσο τραυματισμένη είναι η Νέα Δημοκρατία, πόσο ωφελημένο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την ευκαιρία που του προσφέρεται.

Το μείζον, ωστόσο, είναι η προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους, στις οποίες πρέπει να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο κίνδυνος τα τραύματα που θα αφήσει η όλη υπόθεση να υπερβούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα εν γένει, είναι ορατός. Καθώς είναι πολύ εύκολο να τροφοδοτήσουν το «αντισυστημικό» μένος, το οποίο ξεχειλίζει με κάθε ευκαιρία στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή