Εχουμε πάντα την Αθήνα…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε πως η Αθήνα είναι ωραία τον Αύγουστο, αλλά πραγματικά πρέπει να το ξανασκεφτεί. Οχι, δεν είναι καθόλου ωραία η Αθήνα τον Αύγουστο, δεν ήταν ποτέ, προσωπικά μου προκαλεί θλίψη. Εκεί που θα συμφωνήσω, όμως, είναι πως το φετινό καλοκαίρι η Αθήνα δεν είναι άδεια όπως άλλες χρονιές.

Ακόμη και αυτές τις μέρες που διανύουμε, λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, υπάρχει αρκετός κόσμος στο κέντρο και οι δρόμοι έχουν κάποια κίνηση, αισθητά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια την ίδια εποχή – δεν αναφέρομαι φυσικά στα δύο, ειδικών συνθηκών, καλοκαίρια της πανδημίας.

Το ότι η Αθήνα δεν έχει αδειάσει επιβεβαιώνεται, κυρίως, από το καθημερινό, ζωντανό ρεπορτάζ με φίλους και γνωστούς που παραμένουν εντός των τειχών, βουτηγμένοι στην απογοήτευση.

Ακόμη και μια εβδομάδα διακοπών αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει κάτι λιγότερο από ένα βασικό μισθό εάν θέλει να ταξιδέψει με πλοίο σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Κυκλάδων, στη Νάξο ή την Πάρο, κατεξοχήν «οικογενειακά» νησιά.

Το ποσό των 592 ευρώ μαζί με ένα μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητο θα το πληρώσει για τη μετάβαση προς το νησί και την επιστροφή από εκεί υπό την προϋπόθεση ότι το ένα από τα δύο παιδιά είναι κάτω από 10 ετών. Αν όχι, το κόστος ανεβαίνει και ξεπερνάει τον βασικό μισθό. «Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πολλά νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, έχουν ανατιμηθεί τρεις φορές μέσα στο 2022, με συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι να είναι ακριβότερα πάνω από 30%». Αυτό το ποσό είναι μόνο για τα εισιτήρια.

Πάμε στα καταλύματα τώρα. Κι εκεί οι τιμές έχουν πάρει φωτιά. Φίλοι που πηγαίνουν χρόνια στο ίδιο κατάλυμα σε μικρό νησί των Κυκλάδων, μου έλεγαν ότι φέτος η ιδιοκτήτρια με την οποία πλέον είχαν γίνει φίλοι, διπλασίασε την τιμή και η απάντησή της ήταν «λυπάμαι, δεν γίνεται αλλιώς». Ενα αξιοπρεπές δωμάτιο δεν κινείται κάτω από 100-120 ευρώ, και πρόκειται για κάτι απλό χωρίς επιπλέον παροχές, όπως λ.χ. το πρωινό.

Τώρα σε όλα τα προηγούμενα κόστη αν συνυπολογίσει κανείς τα καθημερινά έξοδα, κι αυτά αισθητά περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το «μπάτζετ» των διακοπών ανεβαίνει στα ύψη.

Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι, που όλοι περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία έπειτα από τις δύο πανδημικές χρονιές, συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των τιμών. Πολλά από τα σχέδια για καλοκαιρινά ταξίδια αναθεωρήθηκαν ή και ματαιώθηκαν. Εχουμε βέβαια πάντα την Αθήνα που είναι όμορφη τον Αύγουστο. Αν το λέμε συνέχεια, μπορεί και να το πιστέψουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή