Τετράποδοι εμπρηστές και παρδαλά κατσίκια

Τετράποδοι εμπρηστές και παρδαλά κατσίκια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγριογούρουνα εμπρηστές και ιδιωτικά (sic) κατσίκια δασοφάγα. Φαινομενικά αστείες αναφορές, που αφορούν, όμως, μια δύσκολη πραγματικότητα. Η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες στο Λογγίτσι Φθιώτιδας αποδίδεται στη δράση… αγριογούρουνων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν τοπικά μέσα ενημέρωσης (lamiareport.gr), οι έρευνες για τον προσδιορισμό των αιτίων της πυρκαγιάς οδηγούν στα αγριογούρουνα.

Πέρα από τις καταστροφές στις καλλιέργειες, την «εισβολή» σε προάστια πόλεων προς αναζήτηση τροφής, την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, τα αγριογούρουνα υποδεικνύονται, πλέον, και ως υπαίτιοι εμπρησμών. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οπως προέκυψε από τις αυτοψίες των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, τα αγριογούρουνα ξύνουν τους χαυλιόδοντές τους στις παλιές, ξύλινες κολόνες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας τη φθορά τους σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποιες από αυτές να σπάνε και να καλώδια να πέφτουν πάνω στα δέντρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση σπινθήρα. Ο τοπικός Δήμος Στυλίδας κατέγραψε φθορές σε τουλάχιστον 15 κολόνες, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από καιρό και ήδη σε πολλές δασικές περιοχές έχουν αρχίσει να «ντύνουν» τις ξύλινες κολόνες με μεταλλικό περίβλημα για να αποτρέψουν την πρόκληση φθορών. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Λογγίτσι, το πρόβλημα αναδείχθηκε ως ιδιαίτερη παράμετρος των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών. Και είναι ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του ζητήματος, που δεν περιορίζεται απλοϊκά στο «ας καθαρίσουμε τα ξερόχορτα και όλα θα είναι εντάξει».

Αρκετά πιο βόρεια, η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη αποκάλυψε τη δράση των… ιδιωτικών κατσικιών. «Ο κίνδυνος στη Σαμοθράκη ξεκινάει μετά την κατάσβεση. Στο εμβληματικό βελανιδοδάσος Μαρτίνι έχει να βγει νέο δέντρο 40 χρόνια. Τα τρώγανε τα ανεξέλεγκτα… ιδιωτικά κατσίκια. Μετά την πυρκαγιά η μόνη ελπίδα για τα δάση του νησιού είναι να φύγουν τα κατσίκια από το βουνό», έγραψε στο Τwitter ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, προκαλώντας θυμηδία και πολλά σχόλια από χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως για την κακή χρήση ελληνικών. Ομως, ως πρόβλημα η επίπτωση της ανεξέλεγκτης βόσκησης στη βλάστηση υφίσταται. Γι’ αυτό και κατά κανόνα στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία καμένων εκτάσεων και την αναγέννηση των κατεστραμμένων δασικών περιοχών, περιλαμβάνεται η απαγόρευση της βόσκησης. Απαγόρευση που αφορά τα ιδιόκτητα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Μάλλον αυτά εννοούσε ο κ. Αρσένης, εκτός αν έχει κατά νουν κάποια άλλη διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια κατσίκια, άγνωστη στους υπόλοιπους.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τις δύο αυτές αναφορές, που από τον τίτλο τους και μόνον ως ειδήσεις προκαλούν το ενδιαφέρον να τις δει κάποιος λίγο καλύτερα, αναδείχθηκαν επιμέρους παράμετροι του μεγάλου προβλήματος των δασικών πυρκαγιών. Μια ευκαιρία να πληροφορηθούμε όλοι μας πόσες πολύ μικρότερες, λιγότερο γνωστές ή και εντελώς άγνωστες ψηφίδες απαρτίζουν τη μεγάλη εικόνα της δασοπροστασίας, της δασοπυρόσβεσης, της αποκατάστασης των καμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή