Ισοβίως εις θάνατον

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταδίκη εις θάνατον του Σαλμάν Ρουσντί εκδόθηκε το 1988 και έγινε απόπειρα υλοποίησης αυτής της απόφασης ύστερα από 34 χρόνια. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας ζούσε φρουρούμενος. Πριν από λίγες ημέρες, οπότε έγινε η εναντίον του δολοφονική απόπειρα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν επέτρεψαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς αυτά δεν συμβάδιζαν με τον χαρακτήρα της. Ο δράστης, που καιροφυλακτούσε, έδρασε εκμεταλλευόμενος το κενό ασφαλείας που υπήρχε.

Το μήνυμα που στέλνουν οι φανατικοί του Ισλάμ είναι ένα: Οπου και να πάτε, όπου και να κρυφτείτε, όσο και να σας προστατεύσουν, κάποια στιγμή εμείς θα σας βρούμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δεν έχει σημασία πότε. Μπορεί να περάσουν και σαράντα χρόνια.

Είναι ολοφάνερο πως η απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρουσντί είναι η συνέχεια μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών με κίνητρα που αγγίζουν την ακραία ερμηνεία της διδασκαλίας του Μωάμεθ. Δεν μπορούμε να μην τη συνδέσουμε με τις δολοφονίες των 12 στελεχών του περιοδικού Charlie Hebdo και τον αποκεφαλισμό του Γάλλου εκπαιδευτικού Σαμιέλ Πατί. Πλέον, από τον χώρο της απειλής έχουμε περάσει στον χώρο της εκτέλεσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, στο όνομα του «πολιτικώς ορθού», για να μην κατηγορηθούν για ισλαμοφοβία, είτε σωπαίνουν είτε στρογγυλεύουν τον λόγο τους. Αυτολογοκρίνονται. Ως γνωστόν, ο πολιτικώς ορθός λόγος δεν κάνει διάκριση θρησκειών, δεν αναζητεί κίνητρα για απεχθείς πράξεις εντός της διδασκαλίας τους, ελάχιστα ενδιαφέρεται να μάθει τι όπλισε το χέρι των δραστών. Στην προκειμένη περίπτωση το κινούν αίτιο βρίσκεται στη σχέση ολοκληρωτικής ταυτότητας που έχει ο πιστός με τον ισλαμισμό. Οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν αποτελούν ένα μέρος της ταυτότητάς του, είναι ολόκληρη η ταυτότητά του. Και αυτομάτως, όποιος δεν συμφωνεί, λόγω ή έργω, μαζί του δεν είναι ένας αλλόθρησκος, είναι εχθρός. Αυτή η κοσμοθεώρηση στην πολιτισμική της διάσταση φέρει την πλήρη απαξία της ανθρώπινης ζωής. Ο θύτης στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτόν θα γίνει μάρτυρας και το θύμα στη χειρότερη περίπτωση γι’ αυτό θα θανατωθεί. Αλλά αυτό που πάντα μένει, είναι ο φόβος πως κάποια στιγμή θα σε βρουν, αν έχεις γίνει στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή