Ασε τον σασμό και βγάλε τον σκ…;

Ασε τον σασμό και βγάλε τον σκ…;

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί ο δημόσιος πολιτικός «διά-λογος» είναι στην πραγματικότητα ένας αδιάκοπος καβγάς με κάθε αφορμή; Μα γιατί το να τσακωθείς είναι πολύ πιο εύκολο από το να συνεννοηθείς.

Ο τσακωμός βασίζεται σε βεβαιότητες, οι οποίες ανεξάρτητα το πώς έχουν δημιουργηθεί και πού στηρίζονται, προσφέρουν ασφάλεια. Παράγει ένταση, θυμό, χτίζει εύκολα προοπτικές για παντοδύναμους αρχηγούς και στρατιές οπαδών. Απλουστεύει με συνοπτικές διαδικασίες έναν κόσμο περίπλοκο προσφέροντας ανακούφιση στο θυμικό αλλά όχι λύσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για έναν «καλό τσακωμό» που θα οδηγήσει στη ρήξη –αφού δεν υπήρχε άλλος δρόμος με βάση τις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε– ο χωρισμός σε αντίπαλες ξεκάθαρες ομάδες. Εμείς και οι άλλοι.

Διάλεξε με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις. Αλλοθι για την απολυτότητα «οι δύσκολοι καιροί που ζούμε».

Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς –ίσως μάλιστα περισσότερο τότε– μπορείς να πιστεύεις ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπει να αφήνεις στην τύχη τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Μπορεί να υποστηρίζεις την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα να θεωρείς ότι τα δημόσια πανεπιστήμια επιβάλλεται να ενισχυθούν. Μπορείς να βλέπεις εναλλακτικές αντί για αδιέξοδα που στρώνουν τον δρόμο για σωτήρες. Πεδίον δόξης λαμπρόν του διαχωρισμού σε αντίπαλες ομάδες, τα σόσιαλ μίντια. Καθημερινά καίρια θέματα «συζητούνται» με όρους προκλητικής ατάκας και από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Σωστό/λάθος, άσπρο/μαύρο, καλό/κακό, αλήθεια/ψέματα, ενδιάμεσες αποχρώσεις δεν χωρούν. Στριμώχνονται οι λέξεις από το γρήγορο σκρολάρισμα. Φαντάζει εξαιρετικά ελκυστικό να «μιλάς» στα σόσιαλ, κάτι σαν το βήμα από όπου μπορείς να πεις την άποψή σου, απευθυνόμενος σε ένα δυνάμει ατελείωτο ακροατήριο. Ομως αν θέλεις να συμμετέχεις σε αυτό το σύμπαν, είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις στρατόπεδο, να κάτσεις κάτω από μια ταμπέλα και να βοηθήσεις να υψωθεί όσο πιο ψηλά γίνεται. Και αν δεν διαλέξεις εσύ, θα το κάνουν οι άλλοι για σένα. Λίγα δευτερόλεπτα αναλογούν από τον εκάστοτε χρήστη. Μια αποστροφή σου αρκεί για να καταταχθείς στη μια ή στην άλλη ομάδα και αντίστοιχα να σε αγαπήσουν ή να σε μισήσουν με ορμή καταιγίδας.

Ο καβγάς προσφέρει εκτόνωση και το απολαυστικό αίσθημα της νίκης –του τα είπα από την καλή, τον στρίμωξα, έχασε τα λόγια του λέμε επιχαίροντας– βραχυπρόθεσμα. Δεν συνεισφέρει όμως τίποτα θετικό για την επόμενη μέρα. Οσο εμείς είμαστε απασχολημένοι να βρίζουμε ο ένας τον άλλο ο κόσμος αλλάζει χωρίς να συμμετέχουμε ουσιαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή