Ο νόμος και το κλίμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μια κυβερνητική θητεία. Είναι η αιτιολόγηση που περιφέρουν οι υπουργοί στα ΜΜΕ. Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης το είπε με κάπως λόγιο τρόπο. «Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της τοξικότητας καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα που υποβαθμίζει την πιθανότητα συνεργασιών όχι με ευθύνη της κυβέρνησης» (ΑΝΤ1, 5.9.2022). Ο κ. Μάκης Βορίδης το έκανε πιο λιανά. «Το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από του Μαΐου, καθώς έχει αυξηθεί η τοξικότητα σε επίπεδο αντιπολίτευσης» (real FM, 5.9.2022).

Με άλλα λόγια, φαίνεται να έχουμε «εκλογικούς νόμους της στιγμής» που θεσπίζονται αναλόγως του «πολιτικού κλίματος της στιγμής», κάτι που σημαίνει ότι σε οκτώ μήνες το κλίμα μπορεί να αλλάξει –ειδικώς στην πολιτική ισχύει το «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος»– και να έχουμε τρίτο εκλογικό νόμο σε μια τετραετία. Εδώ πρέπει να αναλογιστούμε ότι προσθέσαμε κοτζάμ συνταγματική τροπολογία, για να αποφεύγονται τα παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο. Το άρθρο 54, παρ. 1 ορίζει ότι «Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών». Αυτές είναι 44 επιπλέον λέξεις σε ένα μακροσκελέστατο Σύνταγμα, οι οποίες θα ήταν περιττές αν όλοι οι πολιτικοί εννοούσαν αυτό που είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» (29.3.2022). Κατά το γράμμα του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί στη διάρκεια αυτής της τετραετίας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο δεκάδες φορές, αναλόγως του κλίματος που δημιουργεί η συγκυρία. Μετά την (στην καλύτερη περίπτωση) απερίσκεπτη υιοθέτηση της απλής αναλογικής, από το «προοδευτικό μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συν την Ενωση Κεντρώων (22.7.2016), οι πρώτες εκλογές είναι για όλους χαμένες. Η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς ονειρεύεται νέα «προοδευτικά μέτωπα», που μάλλον δεν θα τελεσφορήσουν αφού λείπει από τη Βουλή ο κ. Πάνος Καμμένος και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει πολύ πρόθυμο να συμπράξει με τους πρώην υβριστές του.

Το πνεύμα όμως του Συντάγματος θέλει σταθερούς κανόνες, ανεξαρτήτως του κλίματος που επικρατεί. Θέλει επίσης τους πολιτικούς να ασχολούνται με καμιά σοβαρή δουλειά αντί να σπαταλούν φαιά ουσία για την επανεκλογή τους.