Το διακύβευμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Το διακύβευμα των εκλογών στις ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες θα ορίσουν ποιο κόμμα ελέγχει το Κογκρέσο και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές ισορροπίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 σε κρίσιμες αμερικανικές πολιτείες.

Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκινάει από χαμηλή δημοσκοπική βάση, ωστόσο έχει αρχίσει να βελτιώνει τα ποσοστά του, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύονται σχετικά προφυλαγμένες από την ενεργειακή κρίση. Και παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία που αντανακλάται στις αγορές, μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες του Δημοκρατικού Κόμματος ότι μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας, ίσως ακόμη και της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Washington Post το μέλος του εκδοτικού συμβουλίου της, Μισέλ Κοτλ, «αποκαλύπτεται ότι το κόμμα δεν είναι τόσο νεκρό όσο πίστευαν όλοι. Οι Δημοκρατικοί τα έχουν πάει καλύτερα από το αναμενόμενο σε πληθώρα ειδικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι του έχουν ενεργοποιηθεί. Και τα ποσοστά αποδοχής του έργου του προέδρου Μπάιντεν έχουν αυξηθεί… Ο Νοέμβριος ακόμη θα μπορούσε να πάει στραβά για την Μπλε Ομάδα, αλλά το κόκκινο κύμα που προβλεπόταν κάποτε φαίνεται να έχει χάσει δυναμική».

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι παραδοσιακά μία ψήφος για το κυβερνητικό έργο και, παρά τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων μηνών, η πρόσφατη επιτυχία της κυβέρνησης να περάσει τη νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αφαίρεσε ένα σημαντικό αγκάθι για την εκπλήρωση, έστω και με συμβιβασμούς και παραχωρήσεις, του μεγαλύτερου μέρους της προεκλογικής ατζέντας της. Το γεγονός περιορίζει την εσωκομματική γκρίνια και δίνει στον πρόεδρο Μπάιντεν τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα του εναντίον της «απειλής», που ο ίδιος ταύτισε με τον Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημά του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οπως το έθεσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, «ο Ντόναλντ Τραμπ και οι MAGA Ρεπουμπλικανοί αντιπροσωπεύουν έναν εξτρεμισμό που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας».

Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι η καλύτερη ελπίδα τους για να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου είναι να εστιάσουν στην εσωτερική απειλή για την αμερικανική δημοκρατία και τις φιλελεύθερες αξίες της. Μεταξύ τους, ξεχωρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή, καθώς αυτό που όχι μόνο συσπειρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά κινητοποιεί και νέους ψηφοφόρους είναι η ανατροπή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική μία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Wall Street Journal, που δείχνει ανατροπή στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνταν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Πλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων —ποσοστό 47%– λέει ότι σήμερα θα ψήφιζε έναν Δημοκρατικό υποψήφιο, σε σχέση με το 44% που θα ψήφιζε έναν Ρεπουμπλικανό. Μένει να αποδειχθεί αν η επίκληση της προστασίας της φιλελεύθερης δημοκρατίας θα κάνει τη διαφορά και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή