Ο φόνος του Γ. Καραϊβάζ είναι υπόθεση όλων

Ο φόνος του Γ. Καραϊβάζ είναι υπόθεση όλων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Δεν θα έπρεπε να χρειαστεί η χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ να εκφράσει δημόσια τον φόβο ότι η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου οδεύει προς το αρχείο για να μάθουμε ότι η έρευνα «θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν στη Δικαιοσύνη», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του έμπειρου ρεπόρτερ έξω από το σπίτι του, παρά τη σιωπή των Αρχών, ελπίζαμε ότι θα είχε υπάρξει κάποια πρόοδος στην έρευνα και ότι η οικογένειά του θα κρατείται ενήμερη. Προφανώς ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν προς απάντηση σε ανάρτηση της κ. Στάθας Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ σε κοινωνικό δίκτυο, όπου αναφέρεται σε φήμες ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ενώ είναι αδιανόητο μια τέτοια υπόθεση να τεθεί στο αρχείο τόσο γρήγορα, η έλλειψη ενημέρωσης της οικογένειας είναι σοβαρό λάθος.

Ο,τι και αν φταίει, δεν αρκούν όσα έχουν γίνει έως σήμερα από την πλευρά της αστυνομίας. Η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη, ορατή κινητικότητα. Η πολιτεία το χρωστάει στην οικογένειά του, όπως εξάλλου και στους οικείους κάθε θύματος φόνου. Ομως, εδώ το χρωστάει και σε όλους εμάς, τους υπόλοιπους πολίτες. Οσο δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να διατάξουν τη δολοφονία ενός δημόσιου προσώπου άφοβα, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσα λέμε για νόμους, για ασφάλεια και δικαιοσύνη είναι ευσεβείς πόθοι. Αυταπάτη. Προφανώς, μια δύσκολη υπόθεση θέλει τον χρόνο της, όμως, όσο εκκρεμεί η εξιχνίαση, θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής κινητοποίηση και ενημέρωση για το πόσο σοβαρά συνεχίζονται οι έρευνες και πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να δούμε τους υπευθύνους να λογοδοτούν.

Οσο η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι, τόσο ενισχύονται οι υποψίες ή ότι «κάτι κρύβουν» ή ότι οι διωκτικές αρχές είναι ανίκανες. Τότε αναρωτιόμαστε: Βρισκόμαστε στο έλεος πανίσχυρων, σκοτεινών κέντρων ή είμαστε απλώς θύματα αρχών που είναι ανίκανες να μας προστατεύσουν και που αδιαφορούν για το αποτέλεσμα;

Οσο εκκρεμεί η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, τόσο επιδεινώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, τόσο επιβαρύνεται η εικόνα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, που είναι σοβαρός δείκτης για την ποιότητα της δημοκρατίας. Γνωρίζουμε τα πολλά προβλήματα στην ενημέρωση στη χώρα μας (τα οποία μπορούμε να εξετάσουμε πάλι σε άλλο σχόλιο). Γνωρίζουμε, επίσης, ότι μεταξύ αυτών δεν είναι ο φόβος της δολοφονίας ή φυλάκισης διαφωνούντων και δημοσιογράφων. Ομως, όσο δεν ξέρουμε ποιοι σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, δεν μπορούμε να απορρίψουμε το ενδεχόμενο ότι πράγματι βρισκόμαστε στο έλεος άγνωστων δολοφόνων και των αφεντικών τους. Οχι μόνο η οικογένεια Καραϊβάζ αλλά όλοι μας –δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πολίτες– οφείλουμε να απαιτούμε δικαιοσύνη κάθε μέρα.