Η άταφη αλήθεια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί την 15ην Αυγούστου μεταδίδεται η είδηση πως πεντάχρονο κοριτσάκι είναι νεκρό σε νησίδα του Εβρου και εξαιτίας της αδιαφορίας των ελληνικών αρχών παραμένει άταφο. Αν δεν κάνω λάθος, την είδηση μεταδίδει η ΜΚΟ Human Rights 360. Η είδηση αναμεταδίδεται όχι μόνον από ελληνικά μέσα, αλλά και από το έγκυρο γερμανικό Spiegel και το βρετανικό Channel 4. Δεν κάνει ακριβώς τον γύρο του κόσμου, αλλά κυκλοφορεί σε ένα μέρος του ευρωπαϊκού κοινού. Η είδηση διαδίδεται στο Διαδίκτυο χωρίς αναστολές. Τη βοηθάει το κύρος των μέσων που την έχουν λανσάρει στην αγορά. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν –δεν κοστίζει ούτε δυο τηλεφωνήματα– βοηθάει στη διάδοσή της. Εις τα καθ’ ημάς, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε ασκήσεις λυρισμού: «Ψέματα για τους καταραμένους του Εβρου». Ακολουθεί η ηχώ του, ο κ. Φίλης: «Οι δολοφόνοι της κυβέρνησης». Η «κοινή γνώμη», και όχι μόνον η ελληνική, είναι σχεδόν πεπεισμένη πλέον πως η ελληνική κυβέρνηση άφησε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που το τσίμπησε σκορπιός να πεθάνει αβοήθητο και δεν βοήθησε τους γονείς της να το θάψουν. Αναφορές στην «Αντιγόνη» και διάφορες άλλες παρλαπίπες των ημιμαθών. Μια δημοσιογράφος, η Βασιλική Σιούτη, κάνει τον κόπο να ερευνήσει την υπόθεση. Στην επιτόπια έρευνα δεν βρίσκει ίχνος από τη μικρή Μαρία, ούτε καν ένα ρούχο της. Κανείς δεν είναι σε θέση να της δείξει το σημείο ταφής της. Οι γονείς της παραδέχονται πως τα παιδιά τους ήσαν τέσσερα όταν ξεκίνησε η περιπέτειά τους και τέσσερα παραμένουν τώρα που βρέθηκαν στο ΚΥΤ. Η ΜΚΟ Human Rights 360 αναγκάζεται να παραδεχθεί πως έσφαλε.

Την ομολογία του σφάλματος τη διάβασα προ ημερών. Στο χάος του Διαδικτύου, πολλοί απαιτούν να ζητήσουν συγγνώμη όσοι εργαλειοποίησαν τη μικρή Μαρία για να ενοχοποιήσουν την πολιτική ελέγχου των συνόρων. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία η συγγνώμη της χαμένης αξιοπιστίας. Το ουσιώδες είναι αλλού. Τα εκτός Ελλάδος μέσα, που με τόση σπουδή και άλλη τόση προθυμία ανέδειξαν την ανύπαρκτη κωμωδία, θα δείξουν την ίδια σπουδή για να αποκαλύψουν πως στην πραγματικότητα είχαμε να κάνουμε με μια κωμωδία ανθρωπιστικών ηθών; Ρητορικό το ερώτημα. Οχι βέβαια. Τη διάψευση θα τη μάθετε εσείς κι εγώ. Είναι το πιθανότερο. Μην απορείτε λοιπόν αν η προπαγάνδα του Ερντογάν επιχειρεί να παρουσιάσει μια απάνθρωπη και επιθετική Ελλάδα. Δεν απευθύνεται σε εμάς. Απευθύνεται σε μια ευρωπαϊκή κοινή γνώμη χαμένη ανάμεσα στις ιδεολογικές εμμονές της και στο ένστικτο της επιβίωσης.

Θα αποκαλυφθεί η συκοφαντική εκστρατεία κατά της Ελλάδος; Ή θα μείνουμε στην ομολογία του μεταξύ μας ψέματος; Το σύνηθες δηλαδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή