H Mέρκελ μίλησε– και τι είπε;

H Mέρκελ μίλησε– και τι είπε;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές η Αγκελα Μέρκελ, µιλώντας στα εγκαίνια του Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ, κάλεσε τις ηγεσίες των δυτικών κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων και να μη θεωρούν πως είναι μια μπλόφα.

Ο εστί μεθερμηνευόμενον πως, αν η Δύση δεν θέλει να δει πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό μέτωπο, θα πρέπει να βρει ένα πεδίο συμβιβασμού με τη Ρωσία του Πούτιν. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της παρέμβασης Μέρκελ.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι σημαίνει συμβιβασμός με τη Ρωσία, δηλαδή συμβιβασμός με τον εισβολέα. Πρώτα πρώτα, συμβιβασμός σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Να δεχθώ πως ο Πούτιν είναι σε θέση να κάνει τις δικές του υποχωρήσεις, καθώς αυτές θα αφορούν κάτι που δεν ήταν δικό του, αλλά το κατέκτησε με τα όπλα. Οι Ουκρανοί τι είδους υποχωρήσεις μπορούν να κάνουν; Μόνον αν αποφασίσουν να παραδώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της γης τους, της πατρίδας τους, στον εισβολέα.

Εμμέσως, αυτό προτείνει η Αγκελα Μέρκελ, για να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό που ήθελε να πει ο Ρώσος ηγέτης το είπε η Μέρκελ, με δικά της λόγια, που έχουν και μιαν άλλη βαρύτητα στο ακροατήριο όπου απευθύνεται.

Μάλιστα, θεώρησε πως αυτή η θέση της «δεν συνιστά επ’ ουδενί ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής ευφυΐας, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον, κάτι εξίσου σημαντικό στη δημιουργία ενός νέου περιθωρίου».

Αλλά τι σημαίνει η «διατήρηση περιθωρίου ελιγμών» απέναντι σε έναν εισβολέα; Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού; Η αναφορά σε περιθώρια ελιγμών οδηγεί στην ανατροπή της διακηρυγμένης στρατηγικής των δυτικών κρατών για στρατιωτική ήττα της Ρωσίας του Πούτιν. Είναι μια άλλη στρατηγική.

Εχει πλέον αποκαλυφθεί η ιδιαίτερη σχέση της Αγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που οδήγησε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, με τις γνωστές συνέπειες. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε να μιλήσει η Μέρκελ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον πρώην, εν Ανατολική Γερμανία, σύντροφο. Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή