Απλά μαθήματα αυτοκριτικής

Απλά μαθήματα αυτοκριτικής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν είχα να μοιράσω 50 δισ. και όχι να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός για όσο ήθελα», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποδεικνύοντας ότι τελικά δεν πήρε κανένα μάθημα ούτε από τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά τη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Ν.Δ., και στις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει η ίδια η Κουμουνδούρου, θα έπρεπε να είχε κάνει τον κ. Τσίπρα πιο σοβαρό και συγκρατημένο στις κουβέντες του.

Διότι στα τρία αυτά χρόνια η χώρα πέρασε από 40 κύματα: πανδημία, ακραίες καταστάσεις με τους Τούρκους, πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, εκτόξευση τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, υπόθεση συνακροάσεων. Τις αλλεπάλληλες αυτές κρίσεις –με εξαίρεση το αυτογκόλ των υποκλοπών– η κυβέρνηση τις πέρασε με επιτυχία. Η οικονομία κρατάει γερά και η επενδυτική βαθμίδα έρχεται μέσα στο 2023. Η χώρα κέρδισε πόντους στη διεθνή σκηνή.

Στα τρία αυτά χρόνια, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να βάζει τρικλοποδιές ακόμη και στα εθνικά και να λέει σε όλα «όχι». Να κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος την εγκωμίαζε, και να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας ήταν από τα καλύτερα του πλανήτη. Να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ενδοτισμό και να καταψηφίζει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, με Γαλλία και ΗΠΑ – το ισχυρότερο στήριγμα σήμερα απέναντι στον αλλοπρόσαλλο και επικίνδυνο Ερντογάν. Και να συνεχίζει αμέριμνος να επιμένει σε ξεπερασμένες –υποτίθεται προοδευτικές, αλλά επί της ουσίας βαθιά συντηρητικές– επιλογές, που έχουν διαψευσθεί σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.

Από τις ιδεοληψίες υπέρ των κρατικοποιήσεων, των πανεπιστημίων χωρίς φύλαξη, της αριστείας που είναι ρετσινιά, της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, του λαϊκίστικου διαχωρισμού της κοινωνίας σε «εμείς ή αυτοί», τις ίσες αποστάσεις από Πούτιν και Δύση. Ακόμη και την ΑΤΑ στους μισθούς θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει πόντους μοιράζοντας υποσχέσεις για παροχές 20 δισ. ευρώ!

Αν μη τι άλλο, άθελά του, ο κ. Τσίπρας έδειξε με τη φράση του ότι έχει πλέον αποδεχθεί πως ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι αυτός που μοίρασε τα 50 δισ. ευρώ στους πολίτες. Είναι οπωσδήποτε μια πρόοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή