Δεύτερη φορά το ίδιο λάθος;

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κανάλι του Ηλία Κασιδιάρη στο YouTube έχει 116.000 συνδρομητές και κάποια από τα βίντεο που ανεβάζει παρακολουθούνται από διπλάσιους θεατές. Το κόμμα του, οι «Ελληνες – Εθνικό Κόμμα», έκανε τον Σεπτέμβριο συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία μέσω τηλεφώνου από τη φυλακή. Παρά τους περιορισμούς στη δημόσια παρουσία του, ο λογαριασμός του στο Twitter παραμένει ενεργός, δίνει συστηματικά συνεντεύξεις σε φίλα προσκείμενες εφημερίδες και κάνει γεωπολιτικές αναλύσεις για τα εθνικά θέματα. Βρίζει τα ΜΜΕ, τους «εθνομηδενιστές», τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Ενας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 13 χρόνια και έξι μήνες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επιδίδεται σε προεκλογική εκστρατεία μέσα από το Εφετείο. Δείχνει τα φυλλάδια του σχηματισμού, γελάει ειρωνικά στη Μάγδα Φύσσα, μια γυναίκα-σύμβολο του αγώνα κατά της δράσης της Χ.Α., περιφρονεί επιδεικτικά τη Δικαιοσύνη.

Το δημοκρατικό τόξο πώς απαντάει σε αυτήν τη νέα πρόκληση; Εχει δυνατότητες άμυνας ή θα περιμένει έως την τελευταία στιγμή να δει τι θα γίνει και να αντιδράσει καθυστερημένα; Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Ελληνες-εθνικό κόμμα» συγκεντρώνει γύρω στο 2%, δεν αποκλείεται δηλαδή του χρόνου να καταφέρει να μπει στη Βουλή. Ολη η απήχησή του έχει οικοδομηθεί γύρω από το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη και την αναγνωρισιμότητά του.

Η αντισυστημική ψήφος φαίνεται ότι αψηφά το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ εκπρόσωπος Τύπου και πρώην βουλευτής της Χ.Α. έχει καταδικαστεί για βαρύτατα κακουργήματα. Δεν θα εξοργιζόταν η κοινή γνώμη αν κατέβαινε υποψήφιος βουλευτής, π.χ., ένας καταδικασμένος πρωτοδίκως βιαστής;

Με βάση την περυσινή τροπολογία για μερική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της ηγεσίας της Χ.Α., τα στελέχη της δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν όμως το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια έδρα στη Βουλή, αφού δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Αυτό, με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια μέχρις ότου επικυρωθούν οι καταδίκες από τον Αρειο Πάγο. Και ώς τότε; Θα αφήσουμε να εκλεγεί ένα στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης στη Βουλή; Δεύτερη φορά το ίδιο λάθος;

Μία προσθήκη στον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να προβλέψει, όπως πρότεινε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ότι «οι συνδυασμοί οποιουδήποτε άλλου κόμματος, στους οποίους θα περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα έστω και πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι παράνομοι και γι’ αυτό δεν ανακηρύσσονται». Ευγενική υπενθύμιση: οι άνθρωποι αυτοί δεν τιμωρήθηκαν για τις απόψεις τους, αλλά για σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή