ΑΕΙ, Αμερικανοί και οι «σαμποτέρ»

ΑΕΙ, Αμερικανοί και οι «σαμποτέρ»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέτε τα συνεργεία καθαρισμού των πανεπιστημίων να πάρουν βούρτσες και ασβέστη και να ασπρίσουν τους τοίχους των κτιρίων τους, τα οποία δεν έχουν σπιθαμή χωρίς γκράφιτι και βρωμιά; Διόλου απίθανο, εάν σκεφτούμε ότι οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου για να διερευνήσουν συνεργασίες με ελληνικά ιδρύματα, θα θελήσουν να δουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο θα στείλουν τους φοιτητές τους. Μάλιστα, μαθαίνω πως ήδη υπάρχουν σκέψεις οι ξένοι επισκέπτες να περιοριστούν μόνο σε ελεγχόμενους χώρους, να αυξηθεί η ενδοπανεπιστημιακή φύλαξη και να τοποθετηθούν προσωρινά λευκά προστατευτικά που θα περικλείουν τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους σε κεντρικά σημεία πανεπιστημιακών κτιρίων.

Το παρασκήνιο είναι σαφώς ακόμη πιο ενδιαφέρον και αφορά την προσπάθεια πολιτικοποίησης της επίσκεψης. Χθες μου έλεγε πανεπιστημιακός ότι φοιτητικές παρατάξεις έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να σαμποτάρουν την επίσκεψη των Αμερικανών στο ίδρυμά τους. Θα επαναληφθούν τα τραγελαφικά της εξωτερικής αξιολόγησης των ελληνικών ΑΕΙ, όταν ξένοι αξιολογητές είχαν φυγαδευτεί από την πίσω πόρτα για να αποφύγουν τους υβριστές φοιτητές; Συνέβη επίσης σε μία περίπτωση το ίδρυμα να δημοσιοποιήσει ψεύτικο πρόγραμμα αξιολόγησης για να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές…

«Οι επικεφαλής των αμερικανικών πανεπιστημίων επιθυμούν να εξερευνήσουν πώς οι ελληνικές ιδέες, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, προσφέρουν νέους τρόπους σκέψης για τις προκλήσεις του μέλλοντος», έλεγε στις 16 Ιουλίου στην «Κ» ο Αλαν Γκούντμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη των εκπροσώπων των αμερικανικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Μια επίσκεψη που μπορεί να στιγματιστεί από την πολιτική ανωριμότητα μειοψηφικών ομάδων που δρουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι τωρινές τυχόν αντιδράσεις φυσικά θα πλήξουν την εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό, αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην εικόνα όσων θελήσουν να καλύψουν πολιτικά τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής των αντιδρώντων φοιτητών. Ποιοι θα πατήσουν την πολιτική πεπονόφλουδα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή