Νέοι «ράμπο»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια έναν «μερακλή» ταβερνιάρη που είχε κολλήσει στην τζαμαρία του μαγαζιού του ένα χαρτί όπου έγραφε «ούτε POS, ούτε γιατί». Ηταν η εποχή που είχε γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση τερματικών POS για καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, φαρμακεία, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, δικηγόρους και πολλές άλλες κατηγορίες, ύποπτες για φοροδιαφυγή, αλλά κάποιοι επαγγελματίες σφύριζαν αδιάφορα, με πιο συχνή δικαιολογία «μας καθυστερεί η τράπεζα το μηχάνημα. Εμείς κάναμε αίτηση αλλά…». Με λίγα λόγια η τράπεζα τους έβαζε εμπόδια στο ραντεβού με τη νομιμότητα.

Εν τω μεταξύ, η φοροδιαφυγή οργίαζε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά, και κάθε μέρα μαθαίναμε για απειλές, βρισιές μέχρι και ξυλοδαρμούς κλιμακίων που έκαναν ελέγχους. Από τότε αρκετά πράγματα άλλαξαν, το πλαστικό χρήμα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, έχουν εκτιναχθεί οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες και ψηφιακό χρήμα ακόμη και για αγορές λίγων ευρώ. Η αλλαγή νοοτροπίας αποτυπώνεται και στα έσοδα του κράτους, καθώς μόνο από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών φέτος θα μπουν στα ταμεία του κράτους 500 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας κι άλλο τα «μαύρα».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η διάθεση ορισμένων για φοροδιαφυγή παραμένει σταθερά ψηλά και συνεχώς γίνονται γνωστά νέα κόλπα, καθώς «εξελίσσονται οι κλειδαριές, αλλά εξελίσσονται και οι κλέφτες». Βενζινάδικο στον Βύρωνα σφραγίστηκε προχθές και ο εξοπλισμός του δεσμεύτηκε καθώς έδινε αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου από αυτό που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών – εκροών στην ΑΑΔΕ. Κάτι αντίστοιχο έκανε επίσης βενζινάδικο στην Αγία Παρασκευή.

Οι δύο περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελίες που έγιναν μέσω της εφαρμογής appodixi. Εδώ και δύο εβδομάδες που η πολιτεία μάς κάλεσε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό μας ώστε να μπορούμε να τις σκανάρουμε, περίπου 95.000 νέοι «ράμπο» προστέθηκαν στο δυναμικό της εφορίας. Το μέτρο αποδίδει καρπούς. Ηδη έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες.

Το ότι η φοροδιαφυγή είναι κοινωνική αδικία το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν. Αν όλοι κατέβαλλαν τον φόρο που τους αναλογεί, ο καθένας μας θα πλήρωνε σίγουρα πολύ λιγότερο. Κατά καιρούς η πολιτεία προσπάθησε με πολλούς τρόπους να συνετίσει τους φοροφυγάδες αλλά δεν είχε τους απαραίτητους μηχανισμούς ή και την πολιτική βούληση πολλές φορές. Εμενε στις εξαγγελίες.

Τώρα αποφάσισε να αξιοποιήσει όλους αυτούς που συνήθως πληρώνουν τον λογαριασμό και όπως φαίνεται έχουν πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο τους. Εδώ ταιριάζει το «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή