Ο «επίσημος» διακινητής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Νότης Μηταράκης δείχνει με τι βάρβαρο τρόπο οι εξ ανατολών γείτονές μας προσπαθούν να προωθήσουν μετανάστες στην Ελλάδα. Αυτά βέβαια είναι γνωστά, αλλά μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Η Τουρκία δεν επιδιώκει να απαλλαγεί από την παρουσία στο έδαφός της αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι βαθύτερο και αφορά την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτοί πλέον θεωρούν πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες απομυζούν μέρος του εθνικού εισοδήματος και, το κυριότερο, «κλέβουν» θέσεις εργασίας από Τούρκους πολίτες στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Επιπροσθέτως, δημιουργούνται στο πλαίσιο της καθημερινότητας τριβές που πολλές φορές οδηγούν σε επεισόδια μεταξύ μεταναστών – προσφύγων και Τούρκων πολιτών. Συνεπώς, το καθεστώς Ερντογάν έχει κάθε λόγο, για να αποσυμπιέσει την κατάσταση, να επιδιώκει την απομάκρυνσή τους από το τουρκικό έδαφος.

Βασικοί οργανωτές αυτής της προσπάθειας αναδεικνύονται το σώμα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και το Λιμενικό Σώμα. Οι διακινητές είναι ο εκτελεστικός βραχίονας και κάποιες ΜΚΟ οι εξ αντικειμένου συνεργάτες τους. Είναι γνωστό πως οι διακινητές ενημερώνουν τους ανθρώπους των ΜΚΟ πού θα αποβιβάσουν τους μετανάστες, ώστε να είναι εκεί για να τους παραλάβουν. Και οι δύο τη δουλειά τους κάνουν, που, όπως λέγεται, είναι πολύ επικερδής.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ των δύο πυρών. Από τη μία δέχεται πίεση από ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, καθώς η παρουσία των μεταναστών έχει γκετοποιήσει αστικές περιοχές της πρωτεύουσας, και από την άλλη πιέζεται από πολύ συγκεκριμένους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανοίξει τα σύνορά της. Δύσκολη εξίσωση, που την καθιστά δυσκολότερη και η παρουσία σε αυτήν του επίσημου τουρκικού κράτους. Το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από χθες είναι χαρακτηριστικό και ουδεμία σχέση έχει πότε έγιναν οι βάρβαρες πράξεις που καταγράφονται σε αυτό. Αν είναι του 2019 –όπως διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να περιορίσει τις εντυπώσεις της καταγγελίας Μηταράκη– αυτό είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό για την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή