Η υποκρισία της υποχρεωτικότητας

Η υποκρισία της υποχρεωτικότητας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι θα γίνει; Γιατί δεν κάνουν έλεγχο για μάσκες; Στον ηλεκτρικό δεν φοράνε ούτε οι μισοί επιβάτες. Εχει μείνει η υπενθύμιση από τα μεγάφωνα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε τέσσερις γλώσσες μάλιστα. Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Για να καταλαβαίνουν και οι τουρίστες. Γιατί οι περισσότεροι τουρίστες, αλήθεια είναι, δεν φοράνε μάσκα. Αλλά έχει κανένα νόημα να το ανακοινώνουν ξανά και ξανά, όταν δεν υπάρχει έλεγχος; Τι εικόνα δίνεται στους ίδιους αυτούς τουρίστες για τη σοβαρότητα της χώρας και την υποχρεωτικότητα των όποιων μέτρων; Αν είναι να μην ελέγχουν, ας μην αναφέρουν την υποχρεωτικότητα. Ετσι κι αλλιώς, όποιοι θεωρούν ότι χρειάζεται να φορέσουν μάσκα, το κάνουν. Προς τι οι ανακοινώσεις; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα, δεν τους αφορά ο κορωνοϊός, δεν φοβούνται. Αλλά ξεχνάνε αυτό που έλεγε ο Τσιόδρας όταν αρχίσαμε να φοράμε μάσκα: ότι τη μάσκα πρωτίστως τη φοράμε όχι για να προστατευτούμε εμείς, αλλά για να προστατέψουμε τους άλλους. Ανεξαρτήτως αν οι υπόλοιποι δεν φοβούνται ότι θα κολλήσουν ή ότι θα νοσήσουν σοβαρά, εγώ μένω απροστάτευτη επειδή δεν φοράνε μάσκα. Και εγώ δεν μπαίνω στις συγκοινωνίες για βόλτα. Μπαίνω στις συγκοινωνίες για να πάω στη δουλειά μου, το κάνω από ανάγκη. Και ποιο το νόημα να αρχίζει πάλι η συζήτηση για τα εμβόλια, οι συστάσεις να επικαιροποιήσουμε τη δόση για να προστατευτούμε; Με τα υπόλοιπα τι γίνεται; Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος για τις μάσκες;».

Σχεδόν απνευστί η συνάδελφος στο διπλανό γραφείο είπε όλα τα παραπάνω μόλις ακούμπησε την τσάντα της, έχοντας φτάσει στη δουλειά με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Και πρόσθεσε το ερώτημα: «Πού πρέπει να απευθυνθώ για να διαμαρτυρηθώ;».

Οση έκπληξη κι αν προκάλεσαν αρχικά το ξέσπασμα και η διαμαρτυρία της, είχε δίκιο, ένα προς ένα, σε όλα όσα είπε. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία του ανθρώπου που ανησυχεί, που δεν έχει αφεθεί στο γενικευμένο κλίμα εφησυχασμού για την πανδημία. Που, στο κάτω κάτω, φοβάται. Αν δεν υπάρχει λόγος για χρήση μάσκας, ας αρθεί η σχετική υποχρέωση. Αν πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι τελειώσαμε με την πανδημία, ας το πουν. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η χρήση μάσκας στις συγκοινωνίες θεωρείται σημαντική για την προστασία από την πανδημία, ας ληφθεί μέριμνα για τήρηση του μέτρου. Είναι πραγματικά τουλάχιστον αστείο να ακούν οι επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου το επαναλαμβανόμενο μήνυμα για υποχρεωτική χρήση μάσκας και, κατά κανόνα, να είναι μειοψηφία όσοι φορούν μάσκες. Τουλάχιστον ας αλλάξει το μήνυμα. Ας γίνει μήνυμα σύστασης για χρήση μάσκας.

Εχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό; Μάλλον όχι. Απλώς το πήραμε απόφαση ότι θα συνυπάρξουμε με τις μεταλλάξεις του για καιρό, ελπίζοντας ότι σε κάθε μετάλλαξη θα γίνεται πιο αδύναμος. Ας σεβαστούμε, όμως, ότι σε χώρους με συνωστισμό συνυπάρχουμε με ανθρώπους που, για τους δικούς τους λόγους, αγωνιούν, ανησυχούν, φοβούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή