Ξύπνησαν μνήμες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις του στρατηγού Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είναι ανατριχιαστικές. Είπε: «Μια αυτοκρατορία Νέγρων, Εβραίων και ομοφυλοφίλων έχει συμμαχήσει κατά της Ρωσίας». Μας θύμισε ο εκλεκτός του Βλαντιμίρ Πούτιν τις ημέρες του Γ΄ Ράιχ και της Κου Κλουξ Κλαν. Ημέρες που αποτελούν μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς εκατομμύρια πολίτες δολοφονήθηκαν, βασανίσθηκαν, ταπεινώθηκαν. Και έρχεται σήμερα ένας στενός συνεργάτης του Πούτιν να μας αφυπνίσει γιατί φαίνεται πως το τέρας δεν εξοντώθηκε όπως πιστεύαμε, αλλά απλώς ήταν ναρκωμένο και τώρα ξύπνησε. Και το τέρας ξύπνησε σε μια χώρα με τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο, με ολοκληρωτικό καθεστώς και με αδίστακτη ηγεσία.

Προφανώς ο Ρώσος στρατηγός Σουροβίκιν, μέσα στον φανατισμό του και στο μίσος του, δεν αντιλήφθηκε πως με τις δηλώσεις του αποδόμησε μία από τις αιτίες για τις οποίες η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οπως είχε πει ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ένας από τους στόχους της εισβολής ήταν η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. Είναι εύλογη η απορία πώς ένας στρατηγός με ναζιστικές ιδέες –όπως ο Σουροβίκιν– θα αποναζιστικοποιήσει μια χώρα. Αλλά το θέμα δεν είναι ο συγκεκριμένος στρατηγός. Θα ήταν απλώς ένας ακόμα γραφικός τύπος, νοσταλγός του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, αν δεν εξέφραζε μια ολόκληρη σχολή σκέψης που κυριαρχεί στις ρωσικές ελίτ. Η απέχθεια για το διαφορετικό και ο φόβος μήπως η ρωσική κοινωνία «μολυνθεί» από αυτό, οδηγούν κατευθείαν στην αναβίωση της –τηρουμένων των αναλογιών– θεωρίας της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης του Στάλιν. Στα λόγια ενός Ρώσου στρατηγού παντρεύονται οι δύο ολοκληρωτισμοί.

Οι απανταχού της γης ρωσόφιλοι έχουν πλέον έναν ιδεολογικό μπούσουλα. Και δεν είναι τυχαίο πως η άκρα Δεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υποστήριξε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και για τους ακραίους δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα ίδια πρεσβεύουν και αυτοί. Ομως για όλους τους εγχώριους θαυμαστές του Πούτιν που κρύβουν τον θαυμασμό τους καλλιεργώντας ενοχές για τη Δύση, για όλους όσοι θέλουν η ρωσοφιλία τους να είναι καλυμμένη με έναν καθωσπρεπισμό, αυτές οι δηλώσεις του Σουροβίκιν δυναμιτίζουν το αφήγημά τους και τους εκθέτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή