Ευεξήγητη χαιρεκακία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και για επιβράβευση της Τουρκίας αναφορικά με την απόρριψη, σε αυτή τη φάση, της τροπολογίας Μενέντεζ για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο συντάκτης της ανακοίνωσης να αγνοεί τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του αμερικανικού συστήματος λήψης παρόμοιων αποφάσεων, κάτι που δεν συγχωρείται. Αν δεν γνώριζε, ας ρωτούσε ή ας σιωπούσε. Αυτή είναι η καλή εκδοχή γι’ αυτήν την όχι και τόσο κολακευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση. Γιατί υπάρχει και η άλλη εκδοχή με την οποία εξηγείται η δόση χαιρεκακίας που ήταν έκδηλη στο ύφος της σχετικής ανακοίνωσης.

Ως γνωστόν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα –για να μην πω καθόλου– έχει συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης επάνω στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αρχίζοντας από το πώς αντιμετώπισε τη βίαιη απόπειρα παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στον Εβρο έως την επαμφοτερίζουσα στάση που τήρησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στο πώς αντιμετώπισε τις στρατιωτικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ. Η αντίληψη του άκριτου «όχι σε όλα» διαπερνά και τις ευαίσθητες περιοχές της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας.

Είναι επόμενο, λοιπόν, αυτό το κόμμα να μην επιχαίρει για τις εθνικές επιτυχίες, είτε γιατί έχει μιαν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι είναι εθνική επιτυχία, απόρροια των ιδεολογικών του καταβολών, είτε γιατί η αντιπολιτευτική τακτική του αυτό επιβάλλει. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχει διαμορφωμένη η απαραίτητη εθνική συναίνεση. Αυτή η εθνική συναίνεση, που έχει λάβει τη μορφή της εθνικής συστράτευσης, υπάρχει στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε με την παρέμβαση του Εντι Ζεμενίδη, εκτελεστικού διευθυντή του HALC. O Εντι Ζεμενίδης κατακεραύνωσε την πρόσφατη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τα όσα υποστηρίζει επιβεβαιώνει τη θέση της Τουρκίας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τα τουρκικά F-16. Ενώ, συνεχίζει, το βάρος όλης αυτής της εκστρατείας το φέρουν ελληνικές και φιλελληνικές ομάδες λόμπι και φιλέλληνες-μέλη του Κογκρέσου.

Μπορεί να ήταν λίγο άκομψος ο συσχετισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το πρακτορείο Ana-dolu, αλλά κι αυτοί ας προσέχουν τι λένε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή