Το βαλκανικό τάνγκο Ερντογάν – Ράμα

Το βαλκανικό τάνγκο Ερντογάν – Ράμα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες αφότου έκλεισε, κατ’ απαίτησιν του Ερντογάν όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ένα νηπιαγωγείο και ένα παρθεναγωγείο στα Τίρανα, προφανώς ως «κέντρα τρομοκρατίας» του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Εντι Ράμα ταξίδεψε στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον ισλαμιστή ηγέτη. Οι Αλβανοί πληροφορήθηκαν για το ταξίδι από μια φωτογραφία του με τον Ερντογάν, την οποία ο ίδιος ανήρτησε στο Διαδίκτυο – και αυτή χωρίς κανένα σχόλιο. Ηταν λογικό να φουντώσει η φιλολογία στη δημόσια σφαίρα για τον σκοπό της επίσκεψής του στην Αγκυρα. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μυστήριο λύθηκε μέσω Στρασβούργου.

Εκεί, στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφώνησε διθυραμβικό λόγο για την Τουρκία του Ερντογάν, σε σημείο που προκάλεσε αντιδράσεις.

Οταν, δε, με τον γνωστό στην αλβανική Βουλή ειρωνικό, στα όρια της χυδαιότητας, τρόπο του χλεύασε την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ελληνίδα βουλευτή Νίνα Κασιμάτη, γιατί του άσκησε κριτική για τις «αγκαλιές» με την Τουρκία, το ποτήρι της αγανάκτησης στο σώμα ξεχείλισε. Με αποτέλεσμα οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Συμβουλίου να ματαιώσουν το προς τιμήν του δείπνο που είχαν προγραμματίσει.

Ο Ράμα επέλεξε το βήμα του Συμβουλίου για να εκθειάσει τον «μεγάλο αδελφό» και στρατηγικό σύμμαχό του στα μάτια των Ευρωπαίων, εναντίον των οποίων στρέφονται οι πολιτικές και οι εκβιασμοί του ισλαμιστή ηγέτη. Υπάρχει κάτι οξύμωρο και δυσεξήγητο με όρους πολιτικής, σε αυτόν τον «έρωτα» του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Ερντογάν: Διότι την ώρα που εκείνος δοξάζει τον Τούρκο πρόεδρο και το μοντέλο εξουσίας του, πασχίζοντας να δέσει τη χώρα όλο και πιο γερά στο ισλαμιστικό του άρμα, η αλβανική κοινωνία έχει το βλέμμα στραμμένο προς τη Δύση και τον τρόπο ζωής της. Οι Αλβανοί, νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας την τύχη τους στην Ευρώπη και όχι στον «παράδεισο» του Ερντογάν, τον οποίο ο Ράμα εκθειάζει.

Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο τείνει να λάβει διατάσεις μαζικής εξόδου, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στα Τίρανα απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στην αλβανική νεολαία να μην εγκαταλείψει τη χώρα της!

Αφού, λοιπόν, κατά τον Ράμα το συμφέρον της Αλβανίας και του λαού της βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τι θέλει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.;

Ή μήπως, όπως ανοιχτά λέγεται στην Αλβανία και ψιθυρίζεται στα ενδότερα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είναι το «ίδιον» συμφέρον που τον δένει σ’ αυτό το αλλόκοτο βαλκανικό τάνγκο με τον Ερντογάν;

Και οι «κουτόφραγκοι»; Θα ανεχθούν μια Αλβανία δορυφόρο της ισλαμιστικής Τουρκίας στην Αδριατική και στην Κεντρική Μεσόγειο;

Προφανώς όχι, αλλά απουσία εναλλακτικής αναγκάζονται να βάζουν όλα τα «αυγά» στο «καλάθι Ράμα».

Οι ΗΠΑ πάντως λέγεται ότι «ψάχνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή