Ο κόσμος έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο στα έξι χρόνια απ’ όταν το εμβληματικό Ναύπλιο φιλοξένησε το πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο. Τότε, και οι δύο χώρες ήταν ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρότι η Βρετανία όδευε προς την έξοδο μετά το σχετικό δημοψήφισμα. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και άλλοι εκπρόσωποι εγκαινίαζαν ένα διάλογο με στόχο τη βελτίωση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Εδώ και 18 μήνες, η Βρετανία βρίσκεται οριστικά εκτός Ενωσης, ενώ ο κόσμος υπέστη μια πανδημία, αναταράξεις στις αλυσίδες παραγωγής και διανομής, επιστροφή του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το τελευταίο έτος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε όλα τα προϋπάρχοντα προβλήματα, προσθέτοντας και αυτό της ενεργειακής ανασφάλειας. Ομως, πριν απ’ αυτό, τον περυσινό Οκτώβριο, η Ελλάδα και η Βρετανία προχώρησαν σε σύσφιγξη των σχέσεων με την υπογραφή Στρατηγικού Διμερούς Πλαισίου. Σε αυτό το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας, αλλά και οικειότητας μεταξύ δύο παλιών συμμάχων, το Συμπόσιο επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του στους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, αναζητώντας ιδέες και προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωσή τους και για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Για δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο), επιστρέφοντας στο Ναύπλιο, καθώς το Συμπόσιο κινείται εναλλάξ μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, οι συμμετέχοντες συζήτησαν ζητήματα όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτισμικοί δεσμοί, η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η τεχνολογία και καινοτομία. Οι συζητήσεις εστίασαν όχι στο κοινό παρελθόν που μετριέται από τα χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά στο παρόν και στο μέλλον – στο τι μπορούν να επιτύχουν μαζί οι δύο χώρες, στο τι μπορεί να μάθει η μια από την άλλη. Στη συζήτηση για τον τουρισμό, σημειώθηκε ότι οι Βρετανοί επισκέπτες τον περασμένο Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 26,3% (και τα έσοδα κατά 25,4%) από το 2019, χρονιά ρεκόρ. Ελληνες και Βρετανοί ειδικοί εξέτασαν την τάση για αναζήτηση «προσωπικών εμπειριών», αντί για τη μαζική παροχή προϊόντων. Συζήτησαν τρόπους για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και πώς θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως επισήμανε ένας ομιλητής, ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο που εμπεριέχει πολλούς διαφορετικούς, συνδεδεμένους τομείς.
Τουρισμός, εκπαί- δευση, πολιτισμικοί δεσμοί, βιώσιμη ανάπτυξη, τεχνολογία και καινοτομία στην ατζέντα του Ελληνοβρετανικού Συμποσίου στο Ναύπλιο.
Η συζήτηση για την εκπαίδευση (η πρώτη του Συμποσίου που διεξήχθη δημοσίως μέσω Διαδικτύου) συμπεριέλαβε τα προβλήματα που προέκυψαν με το Brexit, όπως το υψηλό κόστος διδάκτρων και η ανάγκη για βίζα, που οδήγησαν σε πτώση του αριθμού Ελλήνων που φοιτούν στη Βρετανία. Αλλο θέμα συζήτησης ήταν τα κολέγια στην Ελλάδα που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, και στα οποία φοιτούν περίπου 20.000 Ελληνες. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και καθηγητών των δύο χωρών. Σε μια ιδιαιτέρως ζωηρή συζήτηση για τους πολιτισμικούς δεσμούς και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως η δυσκολία να προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες σε μουσεία κ.ά., σημειώθηκε πως η Βρετανία είναι πρωτοπόρος και οι Ελληνες μπορούν να μάθουν από την εμπειρία της. Συζητήθηκε και η ανάγκη να γίνει ευρύτερα γνωστή η σύγχρονη ελληνική τέχνη. Στην αναπόφευκτη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Βρετανός σύνεδρος ζήτησε να αφεθεί πολιτικός χώρος για να βρεθεί λύση.
Οπως κάθε χρόνο, το Συμπόσιο καταπιάνεται με δύσκολα ζητήματα της εποχής, αναζητώντας προτάσεις μέσω της παλιάς και πάντα ζωηρής ελληνοβρετανικής σχέσης.