Αιθαλομίχλη στον ορίζοντα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους χειμωνιάτικους μήνες της οικονομικής κρίσης, ειδικά τη διετία 2012-2013, οι ρύποι από τη μειωμένη κυκλοφορία των Ι.Χ. είχαν υποχωρήσει, μαζί τους όμως δεν είχε υποχωρήσει και το νέφος. Το αντίθετο. Πολλές μέρες ξυπνούσαμε στο λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα σε περιοχές των βορείων προαστίων, με ένα γκρίζο σύννεφο να πέφτει βαρύ και απειλητικό πάνω μας. Τα τζάκια έκαιγαν διαρκώς προκειμένου να ζεσταθούν τα σπίτια, μόνο που δεν έκαιγαν αποκλειστικά καυσόξυλα αλλά και μελαμίνες, βαμμένα ξύλα, νοβοπάν, μέχρι και πλαστικά.

Το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και εντοπιζόταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κυρίως, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Σε ανακοίνωσή της το 2017 η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σύσταση στους πολίτες της Λάρισας να περιορίσουν τη χρήση των τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων και ενημέρωνε πως απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας, υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και διάφορες επικίνδυνες ουσίες, καθώς και η χρήση, ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων και απορριμμάτων. Με λίγα λόγια ό,τι είχε ο καθένας το πετούσε στο τζάκι και στη σόμπα προκειμένου να ζεσταθεί.

Είναι αυτή μια εικόνα από το παρελθόν που θα ζήσουμε πάλι τον φετινό χειμώνα; Από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης όχι μόνο θα ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο αλλά και χειρότερο. Οσοι έχουν τζάκια και σόμπες θα τα αξιοποιήσουν στο έπακρο και κάποιοι θα καίνε ό,τι καίγεται. Ειδικοί επιστήμονες, γιατροί κ.ά., έχουν ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα ενημέρωσης με δεδομένο ότι η χρήση των τζακιών είναι η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις και μάλιστα πολύ πιο σημαντική από την κίνηση των αυτοκινήτων.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. «Προκαλούν σοβαρά προβλήματα, από παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας μέχρι πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτό γιατί εκλύονται στην ατμόσφαιρα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία δεν μπορούν να διηθηθούν από τη μύτη ή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα», είπε πριν από λίγες μέρες στην «Κ» ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Μπαλής. Αλλοι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο όσους νοσούν βαριά από κορωνοϊό.

Αιθαλομίχλη στον ορίζοντα λοιπόν. Αλλος ένας γρίφος στον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έρχεται. Ευτυχώς για την ώρα έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Την επόμενη εβδομάδα σε κάποιες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 29° C.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή