Μην πέσει ο PISA και μας πλακώσει

Μην πέσει ο PISA και μας πλακώσει

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέντευξη, σήµερα στην «Κ», του Αντρέας Σλάιχερ, στελέχους στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και υπεύθυνου στο πρόγραμμα PISA, δείχνει πόσο δυναμικό κομμάτι είναι η εκπαίδευση και ταυτόχρονα πόσο αργά κινείται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Σλάιχερ ανακοινώνει ότι ο επόμενος διαγωνισμός PISA θα επιχειρήσει να μετρήσει τη δημιουργική σκέψη και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Η επίλυση προβλημάτων είναι μία σημαντική δεξιότητα αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος να επιλύσει προβλήματα με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και σκέφτονται διαφορετικά από αυτόν», λέει, και ουσιαστικά υποδηλώνει έναν πολίτη του κόσμου, που έχει στο κινητό του τηλέφωνο ένα… σωρό σκουπίδια από τα οποία πρέπει να ξεχωρίσει το διαμάντι. Τι κάνει η Ελλάδα γι’ αυτό; Μπορούν οι Ελληνες μαθητές να παίρνουν αποφάσεις μπροστά σε διλήμματα, να λειτουργούν αποτελεσματικά μέσα στην ασάφεια και την πολυπλοκότητα, να διαχωρίζουν το γεγονός από την άποψη; Η απάντηση υποδηλώνεται από την αναφορά του Σλάιχερ ότι «οι Ελληνες μαθητές είναι πολύ καλοί στο να απομνημονεύουν. Δυσκολεύονται, ωστόσο, να προεκτείνουν τις γνώσεις και να τις εφαρμόσουν σε συνηθισμένες καταστάσεις».

Το βάθος των προβλημάτων του ελληνικού σχολείου έχει προκληθεί από την αδυναμία των υπουργών Παιδείας και των στελεχών εκπαίδευσης, όπως του τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – νυν Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, να παραδεχθούν τα δικά τους λάθη. Πρέπει να εξετάσουμε πώς διαμορφώνεται ο αριθμός των σχολικών αιθουσών και η κατανομή των παιδιών σε αυτές, πώς εξασφαλίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας, πώς κατευθύνονται και αξιοποιούνται οι πόροι ώστε αυτά να κάνουν τη μέγιστη θετική διαφορά, προτείνει ο Σλάιχερ. Το έχει κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σε κάθε ευκαιρία παπαγαλίζει δράσεις αγωνιώντας εμφανώς να παρουσιάσει θετικό έργο, αλλά ποτέ δεν έχει παραδεχθεί τυχόν αδυναμίες της πολιτικής της; «Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει διαχρονικά η εκπαίδευση είναι ότι πήρε διαζύγιο από το να μαθαίνει από την αξιολόγησή της. Η αξιολόγηση είναι σημαντικός καθρέφτης, τον οποίο οφείλουμε να κοιτάξουμε σωστά», θυμίζει ο Σλάιχερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή