Απογειώνονται τα φωτοβολταϊκά;

Απογειώνονται τα φωτοβολταϊκά;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών για οικιακούς καταναλωτές και αγρότες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και καλά έκανε, παρά το γεγονός ότι άργησε. Υπάρχουν στέγες, χωράφια ανεκμετάλλευτα, μεγάλη ηλιοφάνεια που πολλά χρόνια πάει χαμένη. Σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας, ο υπουργός Ενέργειας δημοσιοποίησε τροπολογία 500 λέξεων με τίτλο «Προγράμματα εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης – Εξουσιοδοτική διάταξη».

Η τροπολογία είναι κωμικοτραγική. Πεντακόσιες λέξεις για να μην πει το παραμικρό. Οπως διαβάζουμε: «Με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού δύναται να προκηρύσσονται προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. (…) Με την ανωτέρω απόφαση δύναται να καθορίζεται η χρονική διάρκεια και οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι των προγραμμάτων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα ποσοστά επιδότησης, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς» κ.λπ.

Το κωμικό της ιστορίας είναι ότι θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή διάταξη που θα λέει ότι ένας υπουργός δύναται να κάνει τη… δουλειά του. Η τροπολογία χρησιμεύει μόνο για να βγαίνουν βαρύγδουποι τίτλοι στα ΜΜΕ του στυλ «Απογειώνονται τα μικρά φωτοβολταϊκά: Επιδότηση έως 60% σε 100.000 νοικοκυριά». Το τραγικό είναι πως ο υπουργός Ενέργειας ζητάει επί της ουσίας λευκή επιταγή από τη Βουλή για να νομοθετήσει κατά το δοκούν. Δηλαδή, τι νόημα έχει η παραπάνω τροπολογία εάν η Βουλή δεν μπορεί να ελέγξει εκ των προτέρων αν ο κ. Κώστας Σκρέκας, π.χ., θέσει κριτήρια που να ευνοούν τον νομό Τρικάλων, στον οποίο εκλέγεται, ή αν θα δώσει προτεραιότητα στον κλάδο των πολιτικών μηχανικών στον οποίο ανήκει;

Σύμφωνοι! Δεν νομίζουμε ότι θα το κάνει· απλώς υπογραμμίζουμε το ελληνικό παράδοξο να ψηφίζει η Βουλή αυτά που δεν χρειάζονται καν συζήτηση και να μην έχει λόγο στα ουσιαστικά, σε όσα δηλαδή διαμορφώνουν εν τοις πράγμασι πολιτικές. Ας είναι· όπως είπε και ο Μπίσμαρκ, «οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μην ξέρεις πώς γίνονται» και πρωτίστως γιατί γίνονται.

Το τραγικό για την κυβέρνηση είναι άλλο. Επειδή ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Σκρέκας έμπλεξαν ποτέ με τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού «νομίζουν ότι όσα πουλιά πετούν, όλα τρώγονται», κατά πως λέει και μια παροιμία. Ενα μέτρο το οποίο, αν και σωστό έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, θα δημιουργήσει μια δεξαμενή 250.000 (τουλάχιστον) εξαγριωμένων από τη γραφειοκρατία ψηφοφόρων. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή