Για τον Ινδαρέ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικογένεια συνελήφθη μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του δέθηκαν πισθάγκωνα στην ταράτσα της μονοκατοικίας τους από τους άνδρες των ΕΚΑΜ που τους έβριζαν, τους απειλούσαν, τους κρατούσαν το κεφάλι κολλημένο στο έδαφος ως δήθεν συνεργούς των καταληψιών.

Ηταν ένα τεράστιο λάθος των αστυνομικών που δεν συνοδεύθηκε από παραδοχή και ανάληψη ευθυνών. Αντιθέτως, ακολούθησε μια προσπάθεια σπίλωσης αθώων πολιτών προκειμένου να δικαιολογηθούν οι αστοχίες και η υπερβάλλουσα βία της αστυνομίας.

Κατηγόρησαν τον Ινδαρέ ότι προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο ενός αστυνομικού. Οτι οι δύο γιοι του συμμετείχαν στην κατάληψη του διπλανού κτιρίου και το έσκασαν πηδώντας από τη μια ταράτσα στην άλλη, ενώ οι άνδρες των EKAM τους καταδίωκαν. Οτι ο ίδιος είχε σχέσεις με τους καταληψίες και τους έδινε από το σπίτι του ηλεκτρικό ρεύμα.

Χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε ότι ο Δημήτρης Ινδαρές και οι γιοι του δεν είχαν καμία σχέση με την κατάληψη της οδού Ματρόζου 45 και με όσα τους καταλόγιζαν, βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση κατά συρροή, παράνομη βία, παράνομη οπλοκατοχή, επικίνδυνη σωματική βλάβη· κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών. Ετυχε η μονοκατοικία που διαμένουν να βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της κατάληψης, το οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να εκκενώσουν στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Τη μέρα εκείνη μπήκαν σε μια απίστευτη περιπέτεια με τη σφραγίδα του κράτους. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ανέφερε ότι τα τρία μέλη της οικογένειας Ινδαρέ «έγιναν θύματα τυφλής, ωμής, αυθαίρετης αστυνομικής βίας και χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία για να δικαιολογήσουν την παταγώδη αποτυχία μιας τόσο καλά οργανωμένης επιχείρησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι τα άτομα που διέπραξαν όσα τους αποδίδονται, με απόλυτη βεβαιότητα δεν τέλεσαν τις πράξεις», είπε.

Σχεδόν τρία χρόνια πέρασαν από τότε. Τρία χρόνια αγωνίας, θυμού, λύπης, ταλαιπωρίας αλλά και φόβου. Ολο αυτό το διάστημα ο Δημήτρης Ινδαρές κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Σε συνεντεύξεις του έλεγε και ξαναέλεγε ότι μόνη δικλίδα ασφαλείας είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι. Πρέπει να αισθάνεται όχι μόνο δικαιωμένος αλλά και περήφανος.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου είναι χρήσιμη για όλους μας ως μια πολύτιμη υπενθύμιση ότι η δημοκρατία αντέχει. Είναι μια απόφαση που ενδυναμώνει την πίστη μας στους θεσμούς αλλά και στους ανθρώπους. Την είχαμε ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή