Η δημοκρατία αντεπιτίθεται

Η δημοκρατία αντεπιτίθεται

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο άρθρο του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν στους ΝΥΤ ήταν σαφές: ενδεχόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να πυροδοτούσε τεράστια ανωμαλία για τη δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο βραβευμένος οικονομολόγος έβλεπε σε τυχόν νίκη των τραμπικής υφής Ρεπουμπλικανών «ορμπανοποίηση» της Αμερικής, λαμβάνοντας υπόψη και την απόπειρα επιστροφής του ίδιου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε δύο χρόνια. Δηλαδή, τη σταδιακή μετατροπή της χώρας σε μονοκομματικό κράτος, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για μια δημοκρατία.

Ευτυχώς, οι Δημοκρατικοί άντεξαν σε κρίσιμες πολιτείες. Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν και κάτι ενδιαφέρον: ο θυμός των γυναικών ψηφοφόρων για την απόφαση που δυνητικά περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, και για τη σχετική ρητορική εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται να έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των δυνάμεων των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times («Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς το δικαίωμα στην άμβλωση χάρισε νίκες στους Δημοκρατικούς», «Κ», 10/11/2022).

Οι γυναίκες έσωσαν την παρτίδα (προς το παρόν έστω); Ετσι φαίνεται. Ο Τομ Μπόνιερ, υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών και διευθύνων σύμβουλος της TargetSmart, εταιρείας στατιστικής και δημοσκοπήσεων, είπε ότι ακόμη και από τον Σεπτέμβριο οι γυναίκες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε σημαντικά υψηλότερους αριθμούς από το συνηθισμένο σε πολιτείες όπου η άμβλωση ήταν μεγάλο διακύβευμα στις εκλογές.

Αν κάτι δείχνει αυτή η ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι ότι η βουλιμία ποτέ δεν βγήκε σε καλό. Η βουλιμία και η απληστία των αντιδραστικών Ρεπουμπλικανών να καταστήσουν την έκτρωση παράνομη, ανατρέποντας μια ιστορική δικαστική απόφαση των αρχών της δεκαετίας του ’70. Με άλλα λόγια, ο ορισμός της οπισθοδρόμησης, αν όχι του σκοταδισμού. Οσο «σκοτεινοί» κι αν νομίζουμε ότι είναι οι καιροί που ζούμε, αυτά τα πράγματα πληρώνονται, αργά ή γρήγορα.

Η άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη των ημερών είναι η διαφαινόμενη μεταστροφή αμερικανικών μέσων εναντίον του Τραμπ («ΗΠΑ: Στροφή ενάντια στον Τραμπ από τα ΜΜΕ του Μέρντοκ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές», «Κ», 11/11/2022): «Μετά το 2016 ο κ. Τραμπ έχει απολογισμό ηττών και μόνο», γράφει η Wall Street Journal, μεταξύ άλλων μέσων.

Βεβαίως, οι «κωλοτούμπες» στα ΜΜΕ είναι συχνό φαινόμενο και μένει να δούμε στα δύο κρίσιμα χρόνια που έπονται έως τις προεδρικές εκλογές πώς θα του φερθούν.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ακόμα κι αν τελικώς ο Τραμπ εξοβελιστεί, ο τραμπισμός δύσκολα θα φύγει από το προσκήνιο. Αλλά ας χαρούμε για λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές: ο κόσμος μπορεί να απαξιώνει τη δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία ξέρει να αντεπιτίθεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή