Η ρεζέρβα επιστρέφει εκδικητικά

Η ρεζέρβα επιστρέφει εκδικητικά

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι μιλούν για ένα «φρικτό χειμώνα», αλλά κανένα γεγονός και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δημιουργήσει το εφέ της «αποπληξίας» στους Αγγλους. Μόνο ένα ζευγάρι τα καταφέρνει. Ο Χάρι και η Μέγκαν. H βιογραφία του δούκα του Σάσεξ με τίτλο «Spare» θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο σε 16 γλώσσες. «Ρεζέρβα» είναι ο ελληνικός τίτλος και «Στη σκιά» ο εύγλωττος τίτλος της ισπανικής έκδοσης. Οι προπωλήσεις έχουν ήδη κατατάξει το βιβλίο στη λίστα με τα ευπώλητα.

Τρεις είναι οι λόγοι, υποθέτω, που κάποιος θα σπεύσει στην ανάγνωση του βιβλίου. Για να διαβάσει μοχθηρές λεπτομέρειες για τη βασιλική οικογένεια, για να βυθιστεί στην ξεκαρδιστική αυτολύπηση που συντηρεί, χρόνια πλέον, το ζευγάρι στην επικαιρότητα και για να ξαποστάσει στις ηλιόλουστες, επιφανειακές αμερικανικές αυτοψυχαναλύσεις. Στο εξώφυλλο ο πρίγκιπας κοιτάει κατάματα την κάμερα και το οπισθόφυλλο ενημερώνει ότι είναι ένα «ωμό και ανένδοτα ειλικρινές ανάγνωσμα». «Ενα εκδοτικό ορόσημο γεμάτο οξυδέρκεια, αποκαλύψεις, ενδοσκόπηση και δύσκολα κερδισμένη σοφία πάνω στη διαχρονική δύναμη της αγάπης». Ο συγγραφέας δεν γράφει ως πρίγκιπας αλλά ως ο άνθρωπος που έχει γίνει. Εχει πολλούς ρόλους, πρωτίστως προσδιορίζεται ως «σύζυγος», μετά ως «πατέρας, φιλάνθρωπος, στρατιωτικός βετεράνος, συνήγορος ψυχικής υγείας, περιβαλλοντολόγος» και «κατοικεί στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας με την οικογένεια και τα τρία του σκυλιά».

Το βιβλίο γράφτηκε με τη συνδρομή του Αμερικανού συγγραφέα και δημοσιογράφου Moehringer, που έχει τη φήμη ότι προσεγγίζει τα θέματα με την ευθύτητα της συναισθηματικής ματιάς. Εχει διαβάσει κάμποσο Φρόιντ και Γιουνγκ και γνωρίζει πώς να χειριστεί το ψυχόδραμα του αντικειμένου του. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις οικογενειακές σχέσεις, συγκεκριμένα για την πατρική φιγούρα όταν είναι ψυχρή και απόμακρη. Είναι ο συγγραφέας-φάντασμα των εξαιρετικών απομνημονευμάτων του τενίστα Αντρέ Αγκάσι, που έκανε εκ βαθέων αποκαλύψεις. Τόσο για τον εμμονικό πιεστικό πατέρα του όσο και για τη χρήση μεθαμφεταμινών που –μόνο αυτές– τον έκαναν να αισθάνεται πρωταθλητής – νικητής και ζωντανός.

Ο διευθυντής των εκδόσεων Penguin δήλωσε περιχαρής ότι είναι μεγάλη τιμή να προστεθεί στους τίτλους του εκδοτικού οίκου μια τέτοια «ισχυρή ιστορία από κάποιον που μοιράζεται μια διαδρομή από το τραύμα στη συμφιλίωση». Συμφιλίωση είναι η κατάλληλη λέξη για όποιον πρέπει να συμβιβαστεί με τη συνείδησή του. Φαντάζομαι πρέπει να είναι κάπως αμήχανο οι απολαβές για τη νέα σου οικογένεια να στηρίζονται και να είναι ευθέως ανάλογες με το βάθος της πικρίας και το εύρος της εμπάθειας για την πρώτη σου οικογένεια. Είναι τόσο μικροπρεπές σαν να επιχειρείς να βγάλεις χρήματα από τον διάσημο πρώην σου προσάπτοντας και εκτοξεύοντας μομφές, για να απολαύσεις τα κέρδη με τον νυν σύζυγο και τους ενθουσιώδεις διαμεσολαβητές.

Είναι τόσο μικρο- πρεπές οι απολαβές για τη νέα σου οικογένεια να είναι ευθέως ανάλογες με το βάθος της πικρίας και το εύρος της εμπάθειας για την πρώτη σου οικογένεια.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε την ιστορία, ακόμη και όσοι τυχεροί βρίσκονται σε σπηλιά γνωρίζουν ότι ο μικρός γιος της Νταϊάνα και η γυναίκα του ήταν τόσο δυστυχείς και μίζεροι με την πρότερη ζωή τους, ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που παραιτήθηκαν για να ζήσουν τη ζωή των ονείρων τους στην Καλιφόρνια. Ιππεύουν, καλλιεργούν τα δικά τους βιολογικά καρότα, πίνουν πράσινους χυμούς απομακρυσμένοι από τις μηχανορραφίες και τα καθήκοντα του παλατιού, χιλιόμετρα μακριά από τον «τοξικό» αγγλικό Τύπο. Γιατί όμως δεν με πείθουν; Οποιος είναι ευτυχισμένος με το παρόν γιατί να ασχολείται συνέχεια με το παρελθόν; Αισθάνομαι ότι πλήττουν αφόρητα.

Μπορεί να είναι η ιδέα μου, η γεωγραφική απόσταση δεν βοηθάει στη σύμπλευση. Χρόνια τώρα έχουν μετακινηθεί στη μακρινή Αμερική και μιλούν καλιφορνέζικα, μια διάλεκτο που αποτρέπει την κατανόηση. Η Μέγκαν δηλώνει ότι της αρέσει το Λος Αντζελες γιατί έχει «κουλτούρα», και ως δημιουργική γυναίκα, και όχι ως μια πλούσια βαριεστημένη σύζυγος, ηγείται του σόου των Σάσεξ. Στα podcasts «Αρχέτυπα», παρότι είμαι βεβαία ότι εννοεί «Στερεότυπα», μια λέξη εννοιολογικά εντελώς διαφορετική, συζητάει με δυναμικές γυναίκες. Σκοπός της είναι να «βγουν οι γυναίκες από τα κουτιά που οι άνδρες μάς έχουν τοποθετήσει εδώ και γενιές». Στόχος της είναι να μας ενδυναμώσει για να βελτιωθούμε: «Να είσαι ο εαυτός σου, ολόκληρος, πολυδιάστατος, κάποιες φορές ιδιόρρυθμος, κάποιες φορές καταπληκτικός, αλλά πάντα ο καλύτερος εαυτός σου!». Στο πρώτο επεισόδιο, με μουσική υπόκρουση υποδοχής σε σπα, καλεσμένη είναι η τενίστρια Σερένα Ουίλιαμς που μόλις έχει τερματίσει τη λαμπρή καριέρα της. Η Μέγκαν δεν συμφωνεί με τον όρο «διακοπή της αθλητικής καριέρας» και το θέτει αλλιώς: «Διάλεξες απελευθέρωση και φρεσκάδα» (δεν έχω ιδέα). Εκείνη όμως ξέρει, το σχόλιο ήταν αυτοαναφορικό. Ηταν μια επιτυχημένη συνέντευξη, η Μέγκαν μίλησε σχεδόν αποκλειστικά για το αγαπημένο θέμα της, τη Μέγκαν. Μίλησε ως θύμα, ως επιζήσασα βασιλικής κακοποίησης, ως άθυρμα της αυτολύπησης. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο από τα δώδεκα επεισόδια του πολέμου εναντίον του Παλατιού μέσω της πλατφόρμας του Spotify.

Θα ήθελα να κατατάξω το ζευγάρι των Σάσεξ στην κατηγορία των εκνευριστικών πλην όμως διασκεδαστικών σελέμπριτι. Αλλά δεν μπορώ. Στη ζωή τους, όπως συμβαίνει συμπτωματικά και στο άθλημα του τένις, ακολουθούν τον κανόνα του μηδενικού αθροίσματος. Για να νικήσει κάποιος, πρέπει να χάσει ο άλλος. «Η αγάπη πάντα νικάει», λένε οι Σάσεξ συχνά με μια φωνή, τόσο ευπροσήγορα βλακώδες, αλλά και τόσο ανειλικρινές όταν νίκη για εκείνους σημαίνει ότι η μοναρχία πρέπει να χάσει. Τι χαζό παιχνίδι να παίξουν. Οσο πιο πολύ απομακρύνονται από τους Ουίνδσορ τόσο λιγότερο προσοδοφόρα επιρροή θα έχουν, και όσα λένε θα ακούγονται ολοένα και πιο ακατάληπτα. Επειδή με περιμένει ένας δύσκολος, βροχερός χειμώνας, την ερχόμενη εβδομάδα θα ελαφρύνω τη θεματολογία.

* Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή