Η «παγίδα» του success story

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος της πολυεθνικής JP Morgan στην ελληνική Vivα Wallet είναι με διαφορά η πιο φανταχτερή συμφωνία στην ιστορία της εγχώριας startup σκηνής.

Η αναγγελθείσα εξαγορά του 49% της fintech εταιρείας από τον τραπεζικό κολοσσό ερμηνεύτηκε από πολλούς, και από εμάς τους ίδιους, ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στο τεχνολογικό ταλέντο της, καθώς έδειξε ότι μία ελληνική πρωτοβουλία μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής ελίτ, δημιουργώντας θετικό προηγούμενο για προσπάθειες που θα ακολουθήσουν.

Στη συμφωνία έχει αναφερθεί με τα πιο θερμά λόγια αυτοπροσώπως ο Τζέιμι Ντάιμον, ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος CEO της JP Morgan, ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τίμησε τη Viva Wallet με μια πανηγυρική επίσκεψη στα γραφεία της.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες για σκληρή κόντρα, στα όρια του αδιεξόδου, ανάμεσα στις δύο πλευρές για τους τελικούς όρους που θα διέπουν την περιβόητη συναλλαγή και το τίμημα αυτής.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να «χαλάσει» μια τόσο πολυδιαφημισμένη συμφωνία, η οποία ανεξαρτήτως κατάληξης αποτελεί ήδη ορόσημο για τις ελληνικές startups. Είναι, όμως, κάτι που μπορεί να συμβεί.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μπροστά μας ένα case study, που λειτουργεί σαν πολύτιμο μάθημα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να «μεταβολίζει» κανείς τις εξελίξεις στον στίβο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Το εθνικό μας οικοσύστημα, για όποιον τον ενδιαφέρει να το δει ως τέτοιο, θα πρέπει να αποφύγει την παγίδα των success stories. Η αληθινή επιτυχία του περνάει μέσα από μακρά πορεία στην οποία θα γράψει χιλιόμετρα, αυξάνοντας σταδιακά αλλά σταθερά το άθροισμα των επιχειρήσεων, την γκάμα της δραστηριότητας, τον όγκο των συμφωνιών και τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο.

Το Ισραήλ δεν έγινε startup κράτος επειδή δημιούργησε δύο ή τρεις Viva Wallet, αλλά επειδή διαμόρφωσε τις συνθήκες για να δραστηριοποιηθούν περισσότερες από 6.000 startups σε μια μικρή χώρα περιστοιχισμένη από γεωπολιτικές προκλήσεις.

Οταν ανεβάζεις απότομα τον πήχυ των προσδοκιών, υπάρχει ο κίνδυνος να περάσεις από κάτω. Ακόμη καλύτερα, όταν βάζεις όλα τα λεφτά σε ένα άλογο, ενισχύεις θεαματικά τις πιθανότητες να βγεις χαμένος.

Στον αντίποδα, ειδήσεις όπως ο διπλασιασμός της απασχόλησης στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μάς υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται πιθανώς ένας άλλος ορισμός για την έννοια της εθνικής επιτυχίας, η οποία προφανώς δεν εξαντλείται στα χρήματα που θα καταφέρει να αντλήσει από έναν διεθνή γίγαντα των πληρωμών ο CEO μιας ελληνικής startup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή