Τραμπ 2024: «Αρκετά»;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρκετά», είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times (ΝΥΤ). Αναφέρεται στη νέα υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για το 2024. Ποιος δυνάμει ψηφοφόρος του όμως διαβάζει ΝΥΤ και θα μπορούσε να επηρεαστεί; Ουδείς. Την ίδια γραμμή πάντως ακολουθούν και τα ΜΜΕ του ομίλου Μέρντοχ, οι μεγάλοι χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών που ζητούν νέο αίμα για το χρίσμα του κόμματος, ακόμη και η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, η οποία ούτε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του παρέστη ούτε στον προεκλογικό του αγώνα προτίθεται να συμμετάσχει. Tι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες;

Ο Τραμπ έχει συνηθίσει να ασκεί πολιτική με όρους θεάματος. Η προεδρική θητεία του ήταν σαν ένα αέναο ριάλιτι σόου, λες και κάθε μέρα οι σκηνοθέτες σκαρφίζονταν μια πιο εξωφρενική δήλωση ή ένα πιο εξοργιστικό σκάνδαλο, μια νέα παραπομπή στη Δικαιοσύνη για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Η πλοκή κορυφώθηκε την 6η Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ηταν το σημείο κατά το οποίο η βία ξέφυγε από την τηλεοπτική οθόνη και ξεχύθηκε στους δρόμους της Ουάσιγκτον. Σιγά σιγά η εικόνα του άρχισε να χλωμιάζει, η παρουσία του στα σόσιαλ μίντια να φθίνει, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter. Λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, πολλοί πίστεψαν όμως ότι θα μπορούσε κάλλιστα να ανακτήσει τη δυναμική του, επιδιδόμενος στα ίδια τεχνάσματα: περιφρόνηση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στους θεσμούς, προκλήσεις προς αντιπάλους και υποτιθέμενους συμμάχους, αντισυστημική ρητορική.

Ωστόσο η ακρότητά του φαίνεται πως έφθασε στα όριά της. Το κοινό τον έμαθε και χασμουριέται, δεν μπορεί πια να αιφνιδιαστεί. Αρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για θέματα όπως οι αμβλώσεις που απειλούνται, παρά για την εγκληματικότητα. To Fox News αναζητάει φρέσκο αίμα, οι Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν ότι οι εμφανίσεις του Τραμπ βλάπτουν το κόμμα, o κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλός του, κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ντε Σάντις, δεν του απαντάει καν στις προσβολές.

Αρα; Τραμπ τέλος; Είναι νωρίς να τον ξεγράψει κανείς. Αλλά οι προοπτικές του σε δύο χρόνια θα είναι σαφώς χειρότερες απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά. Οι πολίτες είναι λιγότερο θεατές σε περιόδους οξείας κρίσης, ο ίδιος μεγαλώνει, το κόμμα του μοιάζει να μην τον θέλει. Η ξέπνοη εμφάνισή του κατά τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν ένας οιωνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή