Η ώρα της αλήθειας για τον πραγματικό βασιλιά

Η ώρα της αλήθειας για τον πραγματικό βασιλιά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της κρίσης έφτασε. Θα δικαιώσει το Μουντιάλ του Κατάρ όσους θεώρησαν περίπου ύβρι τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στις αρχές του χειμώνα, αντί του καλοκαιριού που είχαν διεξαχθεί όλες οι προηγούμενες διοργανώσεις, και προέβλεψαν παταγώδη αποτυχία ή θα αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη και θα διαψεύσει τις ποδοσφαιρικές Κασσάνδρες; Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει ήδη επικριθεί για μια σειρά από λόγους: Από την πρώτη στιγμή η απόφαση θεωρήθηκε σκανδαλώδης και η βαριά σκιά της διαφθοράς, του χρηματισμού, του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, των παράνομων πληρωμών τη συνοδεύει. Οι διοργανωτές κατηγορήθηκαν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια των σταδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων εργατών, σύμφωνα με τις καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα ερωτήματα για τις κλιματικές συνθήκες το καλοκαίρι στο Κατάρ και το κατά πόσον θα ήταν εφικτό να γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, απαντήθηκαν με την απόφαση της FIFA για το πρώτο χειμερινό Μουντιάλ, η οποία συνάντησε πολλές διαμαρτυρίες από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους των εθνικών πρωταθλημάτων, που αναγκαστικά διακόπτονται για ένα μήνα.

Οι διοργανωτές διαφημίζουν κλιματιζόμενα γήπεδα, άνετα καθίσματα, μια συνολική εμπειρία διασκέδασης για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ. Τι σχέση έχουν αυτά με το ποδόσφαιρο; Ελάχιστη. Εχουν μεγάλη σχέση με το όλο και πιο επιθετικό μάρκετινγκ, που κάνει τους παραδοσιακούς φιλάθλους να στέκονται με απορία και να αισθάνονται ότι όλα όσα αγάπησαν στο ποδόσφαιρο σιγά σιγά χάνονται. Οτι το άθλημα των μαζών επιχειρείται, στα χέρια των μάνατζερ, να γίνει κάτι άλλο.

Ο,τι και να έχει μεσολαβήσει, όμως, μακριά από τα σκάνδαλα εκατομμυρίων, μακριά από κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις και υποσχέσεις για το Μουντιάλ της χλιδής, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το απόγευμα της Κυριακής θα καθηλωθούν μπροστά σε μια οθόνη για να δουν το εναρκτήριο λάκτισμα του 22ου Μουντιάλ. Χιλιάδες παιδιά θα φορέσουν τη φανέλα του αγαπημένου τους ποδοσφαιριστή και θα ονειρευτούν ότι γίνονται τα ίδια πρωταγωνιστές. Ο,τι και να έχει γίνει, οι αληθινοί πρωταγωνιστές θα «μιλήσουν» στο γήπεδο. Εκεί θα φανεί εάν δικαιωθούν όσοι περιμένουν αυτό να είναι ένα από τα πιο θεαματικά Μουντιάλ όλων των εποχών. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην καλύτερη φόρμα τους, σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα. Σε αντίθεση με τα Μουντιάλ του καλοκαιριού, οπότε οι ποδοσφαιριστές φτάνουν μετά την ολοκλήρωση ιδιαίτερα απαιτητικών προγραμμάτων, στο τέλος των συλλογικών διοργανώσεων. Οι φίλαθλοι και οι προπονητές διαμαρτύρονται ότι πολλοί ποδοσφαιριστές έκαναν οικονομία δυνάμεων και με διάφορες δικαιολογίες ελαχιστοποίησαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες των κατά τόπους πρωταθλημάτων, ώστε να προφυλαχθούν από την πιθανότητα τραυματισμού, που θα τους στερούσε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ. Για να δούμε… Ισως ο χειμώνας να αργοπορεί για να μας είναι πιο οικεία η αίσθηση παρακολουθώντας αυτό το πρώτο χειμωνιάτικο Μουντιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή