Επικίνδυνες κατεδαφίσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στην προνοιακή δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», που έχουν προκαλέσει όχι μόνον αίσθηση αλλά και σοκ στην κοινή γνώμη, διερευνώνται ήδη από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η υπόθεση, με καταγγελίες για κακοποιήσεις, ακόμη και σεξουαλικής ασέλγειας, εις βάρος παιδιών, είναι από τη φύση της εξαιρετικά ευαίσθητη και εξαιρετικά σοβαρή. Τίποτα πιο αποτρόπαιο δεν υπάρχει από την κακοποίηση απροστάτευτων παιδιών, και μάλιστα μέσα σε δομές που λειτουργούν για την προστασία τους και την ασφάλειά τους.

Οι καταγγελίες, δύο «κατηγοριών» προς το παρόν, σχετίζονται με σοβαρές κακοποιήσεις παιδιών, ξυλοδαρμούς, ταπεινωτικές τιμωρίες, απομονώσεις και «συνέπειες» σκληρές για κάθε παραβατικότητα, ενώ υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για σεξουαλικές ασέλγειες, οι οποίες στρέφονται –και ερευνώνται– κατά του ιδρυτή και διαχρονικά επικεφαλής της «Κιβωτού», πατέρα Αντωνίου, η παρουσία του οποίου σηματοδοτούσε για όλους ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά.

Οσα έχουν καταγγελθεί έως τώρα είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε σε αστυνομικές αρχές ερευνώνται πλέον από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Και μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι έρευνες θα «τρέξουν» γρήγορα για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι λόγω της φύσεώς της απαιτεί άμεση εκκαθάριση για το συμφέρον πρωτίστως των παιδιών.

Και ενώ οι εισαγγελικές αρχές είναι μέσα στον πυρήνα των ερευνών, η κυβέρνηση παράλληλα, σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ανέλαβε να προχωρήσει σε μέτρα απαραίτητα και άμεσα για τη διαχείριση της όλης κατάστασης.

Οι εισαγγελικές έρευνες –ευθύνη της Δικαιοσύνης– και η λήψη μέτρων από κυβερνητικής πλευράς είναι αυτονόητες κινήσεις για ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.

Ωστόσο, η διαχείρισή του απαιτεί ψύχραιμη, συνετή και σοβαρή αντιμετώπιση από όλους. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να κλονιστεί, με διαλυτικές συνέπειες, η εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, που έχει πεισθεί με κόπο και ύστερα από χρόνια ότι η κοινωφελής δραστηριότητα είναι ζήτημα υψίστης σημασίας στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης, της αλληλεγγύης και της πολιτισμένης συμπεριφοράς.

Αν όλα κατεδαφιστούν, στην απαραίτητη λογική της κάθαρσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αντίβαρα και χωρίς επιχειρήματα για προσφερόμενες καλύτερες λύσεις, οι πολίτες θα μείνουν με την πεποίθηση ή την υποψία ότι τίποτα δεν αξίζει, ότι όλα είναι σάπια και σκοτεινά και πίσω από οτιδήποτε κρύβονται άνομα συμφέροντα και θολές διαδικασίες.

Η ιστορία, σε πολλά πεδία τις πρόσφατες δεκαετίες, έχει καταδείξει ότι οι κατεδαφίσεις στο όνομα της αναγκαίας κάθαρσης μπορεί ενίοτε να καταστούν επικίνδυνες, αφήνοντας μόνον ερείπια και όχι κτίρια πιο καλά και πιο γερά χτισμένα, αν δεν συνοδεύονται οι όποιες αναγκαίες ενέργειες από σύνεση, ψυχραιμία και θεσμικές προσηλώσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή