Οι ξένοι επενδυτές και το υπεύθυνο αφήγημα

Οι ξένοι επενδυτές και το υπεύθυνο αφήγημα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη οίκων αξιολόγησης και αναλυτές των αγορών αναμένουν τις επερχόμενες εκλογές για να προχωρήσουν σε συνολική αποτίμηση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό κινούνται και σε ό,τι αφορά την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Καθώς εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, οι οικονομικές επιδόσεις και προοπτικές θα αποτελέσουν δικαιολογημένα αντικείμενο συζήτησης και κομματικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν και αξιολογούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν ωφελεί κανέναν, πρωτίστως όχι την Ελλάδα, αλλά ούτε και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία, να υποστηρίζεται από στελέχη της ότι αν σε λίγους μήνες προκύψει άλλη κυβέρνηση, το σκηνικό θα είναι καταστροφικό.

Συχνά, διαχρονικά και διακομματικά, άλλα λέμε μέσα κι άλλα έξω. Ας το κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Περιέργως, θα είναι εθνικά χρήσιμο. Και εξηγούμαι. Στην εσωτερική αντιπαράθεση, η κυβέρνηση προφανώς πιστεύει και δικαιούται να υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έλευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία θα αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Θα προβάλλει στοιχεία και επιχειρήματα στοχεύοντας σε πολιτικά οφέλη.

Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να κάνει είναι να λέει τα ίδια και στους ξένους. Διότι ο ιδιώτης επενδυτής που χαράσσει τα μακρόπνοα επιχειρηματικά του σχέδια ενδιαφέρεται όχι για τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά για τη σταθερότητα και την προοπτική απόδοσης της επένδυσής του σε βάθος χρόνου.

Εάν, λοιπόν, υπουργοί ή στελέχη της κυβερνητικής παράταξης εκπέμπουν το μήνυμα ότι σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα, ο επενδυτής απλούστατα δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του, και η προσωρινή αναβολή, αν όχι ακύρωσή τους, θα έχει άμεσο κόστος όχι μόνο για τη χώρα, που είναι φυσικά το μείζον, αλλά και για την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να προβάλλει τη φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική της και υπό αυτό το πρίσμα να ενθαρρύνει κάθε ξένο συνομιλητή να υλοποιήσει το όποιο επενδυτικό του σχέδιο, διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι ακόμη και διαφορετική κυβέρνηση να προκύψει –κάτι που προφανώς απεύχεται–, η επένδυση θα προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς και με τα άλλα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει, και θα μπορούσαν δυνητικά να βρεθούν σε ρόλους εξουσίας, όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Αλλωστε, με το ένα εξ αυτών δεν αποκλείεται να συνεργαστεί και η ίδια σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Τέτοια θετικά μηνύματα σταθερότητας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, θα ωφελήσουν, δεν θα πλήξουν τη Ν.Δ. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι η πραγματικότητα.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή την τακτική οφείλουν να ακολουθούν όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Αν για κάποιους εγκλωβισμένους στον κυνικό μικρόκοσμό τους δεν αρκεί το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα υπηρετείται το συμφέρον της χώρας, ας το κάνουν διότι βραχυπρόθεσμα υπηρετείται το δικό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή