Κατήγορος και συνήγορος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά Ειδικά Δικαστήρια έχουν δει τα μάτια μας, αλλά αυτό που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα έχει μια καθ’ όλα ελληνική πρωτοτυπία. Συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων είναι μέλος της κατηγορούσας αρχής, δηλαδή της ελληνικής Βουλής. Στην αίθουσα συνεδριάσεων που θα ελέγξει το δυσώδες παρασκήνιο των τηλεοπτικών αδειών και την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Χρήστου Καλογρίτσα.

Δεν γνωρίζουμε το νομικό σκεπτικό που δικαιολογεί αυτή την απόφαση. Μάλλον θα είναι νομότυπη. Ετσι κι αλλιώς στο δαιδαλώδες ελληνικό νομικό σύστημα όλα μπορούν να γίνουν νομοτύπως, ακόμη και η παρακολούθηση των συνομιλιών ενός πολιτικού ή ενός δημοσιογράφου. Αλλά ο κ. Λοβέρδος ήταν μέλος και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ όταν η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά δήλωνε ότι «είναι εμφανές το τρίγωνο της διαπλοκής: κυβέρνηση – Καλογρίτσας – Attica Βank. Φυσικοί αυτουργοί και ενορχηστρωτές αυτού του σκανδάλου είναι οι κύριοι Σπίρτζης και Παππάς, αλλά την ηθική και πολιτική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας» (27.9.2016). Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος χαρακτήριζε τον συγκατηγορούμενο του πελάτη του, τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, ως «υπουργό της Βόρειας Κορέας» και «επονομαζόμενο και υπουργό προπαγάνδας. Οι φασιστικές μέθοδοι που μετέρχεται είναι πλέον καταγεγραμμένες…» (21.10.2016).

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την εργασία βουλευτών, πέρα από το γεγονός ότι έχουν ήδη μια δουλειά πλήρους απασχόλησης στη Βουλή. Το πρόβλημα εμφανίζεται πρωτίστως με τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αναλάβουν ευαίσθητες πολιτικώς υποθέσεις. Το είχαμε επισημάνει και όταν ο κ. Θάνος Πλεύρης ανέλαβε συνήγορος πολιτικής αγωγής αστυνομικού που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους «επαναστάτες». Σημειώναμε ότι «όταν ο κ. Πλεύρης ανεβεί στο βήμα της Βουλής για τα θύματα των χουλιγκάνων –μπορεί να μπει θέμα αποζημίωσης–, θα μπερδευτούμε. Θα αγορεύσει ως εκπρόσωπος του έθνους ή ως δικηγόρος ενός θύματος που θέλει να επιτύχει το καλύτερο για τον πελάτη του;» («Ή βουλευτής, βουλευτής…», 28.3.2021). Ο κ. Πλεύρης είχε απαντήσει ότι αν δεν εργάζονται οι βουλευτές τότε «θα οδηγηθούμε σε μια Βουλή όπου ελιτιστικά θα συμμετέχει στην πολιτική όποιος έχει λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα ή θεωρεί την πολιτική επάγγελμα» (30.3.2021).

Είναι εύλογο το επιχείρημα του υπουργού Υγείας, αλλά το ερώτημα παραμένει. Υπάρχει κάποιο όριο στην τομή της βουλευτικής με τη δικηγορική ιδιότητα; Θα μπορούσε π.χ. ο κ. Παππάς να έχει συνήγορο κάποιο βουλευτή της Ν.Δ.;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή