«Μην μπεις μέσα, κράτατην παλιά εικόνα της…»

«Μην μπεις μέσα, κράτατην παλιά εικόνα της…»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή αποµεσήµερο στην πλατεία ανάμεσα στην Αγια-Σοφιά και στο Μπλε Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη. Οι χώροι κλείνουν για τους επισκέπτες, η πόρτα ανοίγει μόνο για τους μουσουλμάνους που θέλουν να προσευχηθούν. Οι υπόλοιποι μένουμε στην πλατεία, περιμένουμε να περάσει η ώρα της προσευχής. Από το Μπλε Τζαμί ακούγεται η φωνή του ιμάμη, που αρχίζει την προσευχή. Μόλις σταματά, από την αντίθετη πλευρά υψώνεται η φωνή του ιμάμη που προσεύχεται στην Αγια-Σοφιά. Αυτό συνεχίζεται για λίγη ώρα, με τον έναν ιμάμη να διαδέχεται τον άλλο σε έναν «διάλογο» πολύ εντυπωσιακό για όποιον το βιώνει πρώτη φορά.

Αν και η Αγια-Σοφιά δεν λειτουργούσε σαν εκκλησία, σαν ναός χριστιανικός, αλλά σαν μουσείο εδώ και δεκαετίες, η γειτνίασή της με το Μπλε Τζαμί πάντα μου έδινε την αίσθηση ενός «διαλόγου» των δύο θρησκειών μέσα από τους μεγαλοπρεπείς λατρευτικούς χώρους στην καρδιά της Πόλης. Ηταν σαν ένα διαρκές μήνυμα εξωστρέφειας, ανεκτικότητας, συνύπαρξης, σεβασμού. Τώρα το μήνυμα είναι διαφορετικό. Η επιλογή της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί δεν στέρησε από τους λίγους εναπομείναντες Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης έναν χώρο προσευχής. Δεν ήταν άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, χώρος προσευχής. Τα θρησκευτικά καθήκοντά τους εξυπηρετούνται από άλλους ναούς, διάσπαρτους στην Πόλη. Ούτε τη μετατροπή της σε τζαμί υπαγόρευσε κάποια ανυπέρβλητη ανάγκη εξεύρεσης λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους. Ηταν μια απόφαση υπαγορευμένη από πολιτικούς λόγους και εκπέμπει σαφή μηνύματα.

Η µετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαµί µειώνει την ακτινοβολία της Κωνσταντινούπολης.

Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί μειώνει την ακτινοβολία της Κωνσταντινούπολης που από την απαρχή της υπήρξε μητρόπολη και σταυροδρόμι πολιτισμών, εθνών, λαών, θρησκειών. Είναι ένα ακόμη ιδιαίτερα ισχυρού συμβολισμού μήνυμα της εσωστρέφειας που όλο και περισσότερο διακρίνει κανείς σε επιλογές της ηγεσίας της γείτονος. Ενισχύει μια αίσθηση απομάκρυνσης από δυτικές αξίες και απομόνωσης.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής, που ζουν δεκαετίες τώρα από τον τουρισμό, βλέπουν με σκεπτικισμό τις αλλαγές. Και εντοπίζουν αυτό ακριβώς το στοιχείο: ότι ο συνδυασμός των δύο μνημείων χάνει σιγά σιγά τον χαρακτήρα πολυεθνικού πόλου έλξης. Οι ουρές έξω από το Μπλε Τζαμί και την Αγια-Σοφιά είναι μεγάλες. Η σύνθεσή τους, όμως, είναι σε σημαντικό βαθμό διαφορετική από ό,τι λίγα χρόνια πριν. «Δεν είναι καλό για τη δουλειά μας», λέει ένας από αυτούς. Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών της περιοχής έχει μειωθεί σημαντικά. Πάνω σε αυτή την κουβέντα και ενώ ακόμα περιμένω να ολοκληρωθεί η προσευχή, χτυπάει το τηλέφωνο. Καλός φίλος, που ζει στην Πόλη, με ρωτάει πού βρίσκομαι. Οταν του λέω ότι περιμένω για να επισκεφθώ την Αγια-Σοφιά, η αντίδρασή του με αιφνιδιάζει: «Μην μπεις. Θα στενοχωρηθείς. Καλύτερα να κρατήσεις την εικόνα που έχεις από παλιότερες επισκέψεις. Μην μπεις, φύγε». Εφυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή