Τα δύσκολα θα είναι μετά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν πως πορευόμαστε προς τις εκλογές με παγιωμένο τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, που πλέον πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και ο χρόνος που παρήλθε πολύς, στη διάρκεια του οποίου, ενώ συνέβησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως δραματικά γεγονότα, αυτά ελάχιστα έως καθόλου δεν επηρέασαν το πολιτικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις να μην αναζητούμε μόνον τις αιτίες της επιτυχίας του πρώτου, αλλά και τις αιτίες της αποτυχίας του δεύτερου να γίνει πρώτος.

Η κυβέρνηση μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το καλοκαίρι, δέχθηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις που θα έπρεπε να της έχουν προκαλέσει σημαντική ζημία. Γι’ αυτό και η συνεχής αγωνία τού τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τελικά στην πολιτική σκηνή τίποτα δεν μετακινήθηκε, τίποτα δεν άλλαξε. Προφανώς οι ερωτώμενοι πολίτες εκτιμούν πως τα θετικά της κυβέρνησης υπερκαλύπτουν τις αρνητικές πτυχές της, ενώ κρίνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χειριζόταν χειρότερα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπι-σε ο πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο πως είναι σταθερά το πρώτο κόμμα, αποκτά έναν ευκρινή στόχο. Την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Απεναντίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνίζεται απλώς για να περιορίσει τη νίκη της. Να μικρύνει τη διαφορά που θα χωρίζει τα δύο κόμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μετρά είναι ποιο σύνθημα κινητοποιεί και συνεγείρει. Ενα επιθετικό ή ένα αμυντικό; Συνήθως η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι μικρότερη από το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιτίας του κινητοποιητικού αιτίου και της παράστασης νίκης, ενός δείκτη που ουδέποτε ανατράπηκε. Οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής ψηφίζουν αυτόν που φαίνεται πως θα νικήσει.

Αν ο δρόμος προς τη νίκη για την κυβερνώσα παράταξη φαίνεται σχετικά βατός, η μετεκλογική συνέχεια θα έχει πολλές δυσκολίες. Ακόμη και αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, αυτή θα είναι οριακή. Οσες κυβερνητικές διευρύνσεις και να κάνει ο πρωθυπουργός, η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα αλλάξει. Εκτιμώ πως το βράδυ των εκλογών με την απλή αναλογική θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Αυτοδυναμία με 152 ή συγκυβέρνηση με 160;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή