Εκλεκτικές συγγένειες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτός τουλάχιστον θα μπορούσε να μην ψηφίσει την καταδίκη του». Η φράση φέρεται ότι ανήκει στον Ροβεσπιέρο και αναφέρεται στον Φίλιππο της Ορλεάνης, ο οποίος στην κρίσιμη ψηφοφορία που οδήγησε στην γκιλοτίνα τον εξάδελφό του Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ ψήφισε υπέρ της καταδίκης του. Δεν ξέρω αν είχαν αυτόν στο μυαλό τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν απείχαν από την ψηφοφορία για την καταδίκη της Ρωσίας. Και πάντως δεν το λέω τυχαία. Η μεταμοντέρνα ευρωπαϊκή Αριστερά έχει ανασύρει τον Ροβεσπιέρο από τα υπόγεια της ιστορικής φρίκης και τον έχει ανακηρύξει σε σημείο αναφοράς του οράματός της. Θυμίζω τη θριαμβευτική ομιλία του Σλάβοϊ Ζίζεκ σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό συριζαίων, που ήσαν έτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Θυμίζω επίσης τις αναφορές στον μεγάλο Μαξιμιλιανό του συμπατριώτη του Μελανσόν. Την καταδίκη της Ρωσίας ως κράτος-τρομοκράτη την καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Βελόπουλου και από την ψηφοφορία απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προς στιγμήν προκλήθηκε μια σύγχυση με την ψήφο της κ. Καϊλή, η οποία φαίνεται ότι οφείλεται σε παρεξήγηση – σε αντίθεση με την απολογία του καθεστώτος του Κατάρ, που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να παρεξηγηθεί. Η στάση των ρωσόφιλων ευρωβουλευτών μας δηλώνει να υποθέσω και τον βαθμό συγγενείας που τους συνδέει με το καθεστώς Πούτιν. Αντιλαμβάνομαι τη στάση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Πρώτος βαθμός συγγενείας. Δυσκολεύομαι όμως να αντιληφθώ τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ακριβώς σημαίνει η αποχή; Είναι το προνόμιο του ευρωβουλευτή, προνόμιο που δεν απολαμβάνει ο συνάδελφός του στο εθνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει τη στάση του. Ακόμη δεν μας έχουν εξηγήσει οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. γιατί προ ετών δεν είχαν ψηφίσει την καταδίκη του κομμουνισμού. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία για την καταδίκη του καθεστώτος του Πούτιν, την εισβολή στην Ουκρανία και την κατατρομοκράτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ειδικά τώρα που η εισβολή, έπειτα από μήνες αποτυχίας, στρέφεται χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον κατά του άμαχου πληθυσμού. Τι σημαίνει η αποχή λοιπόν; Σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα στην αμφιβολία; Κι αν αμφιβάλλουν, για ποιον λόγο αμφιβάλλουν. Επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την καταδίκη της Ρωσίας; Επειδή είναι υπέρ του ανθρώπου και της ειρήνης; Ή μήπως επειδή άκουσαν τη φωνή του Ροβεσπιέρου μέσα τους να τους λέει πως πρέπει να σεβαστούν τη συγγένεια που τους συνδέει με το καθεστώς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή