Eστίαση και οχήματα κυβερνούν την πόλη

Eστίαση και οχήματα κυβερνούν την πόλη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τριτοκοσμική» για τα ΑμεΑ χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, την κατάσταση των δρόμων της Αθήνας.

Είναι αλήθεια. Μόνο που δεν είναι μόνον οι δρόμοι που είναι χάλια, ούτε μόνο τα ΑμεΑ που υποφέρουν. Η ζωή στο κέντρο της πόλης είναι μια διαρκής δοκιμασία για όλους τους πολίτες. Τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα και ολισθηρά. Οι λωρίδες για τους τυφλούς, απόρροια κάποιας ευφάνταστης ιδέας των δημοτικών αρχών στο παρελθόν, διακόπτονται απότομα: είναι ειδικά φτιαγμένες για να ταλαιπωρούν εξίσου όσους τις βλέπουν κι εκείνους που δεν τις βλέπουν. Τα καρότσια με μωρά είναι αδύνατο να κινηθούν, είτε σε δρόμους είτε σε πεζοδρόμια. Τα πράσινα κάγκελα, κληρονομιά και αυτά προκατόχου του Κώστα Μπακογιάννη, εγκλωβίζουν τους πεζούς, αφού στα κενά τους φροντίζουν να παρκάρουν ανεξέλεγκτα οχήματα. Η ηχορρύπανση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, επειδή τα μετα-πανδημικά τραπεζοκαθίσματα έχουν πάρει παράταση ζωής. Ο δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί. Η εστίαση κυβερνά αυτή την πόλη.

Τεράστια ποσά δαπανώνται χωρίς αποτέλεσμα. Πρώτα ο Μεγάλος Περίπατος, μετά η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος και σταθερά ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος κλείνει τμηματικά εδώ και δύο χρόνια.

Ο ποδηλατόδρομος χωρίς ποδήλατα, η πλατεία χωρίς σκιά, ο κήπος στον οποίο ανθίζουν φτυάρια. Ενα συνεργείο κλείνει ξαφνικά ένα σημείο του δρόμου και αρχίζει να σκάβει: για οπτικές ίνες, για κάποια βλάβη, για να βρει τον χαμένο θησαυρό. Η Αθήνα είναι γεμάτη τρύπες. Για τους υποφωτισμένους δρόμους δεν πρέπει πλέον να διαμαρτυρόμαστε, η εξοικονόμηση ρεύματος οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.

Κινηματογράφοι κλείνουν, μπουτίκ ξενοδοχεία γεμίζουν το ιστορικό κέντρο και τις κοντινές γειτονιές, τα φορτηγά ξεφορτώνουν όποτε θέλουν και δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος. Επειδή μπαίνει στους τουριστικούς οδηγούς ως φθηνή εκδοχή ευρωπαϊκής μητρόπολης, η Αθήνα έχει μάθει να μην έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες και όραμα. «Στόχος μας είναι η Αθήνα να αλλάξει χωρίς να χάσει την ψυχή και τον χαρακτήρα της», διακήρυξε πρόσφατα ο δήμαρχος – χωρίς ίχνος ειρωνείας όμως. Οντως: ο αττικός ουρανός έχει ωραίο μπλε χρώμα, τα καφενεία αφθονούν και το φιλότιμο των κατοίκων είναι αμετάφραστο σε ξένες γλώσσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή