Εμείς, ΕΣΥ και οι εμβολιασμοί

Εμείς, ΕΣΥ και οι εμβολιασμοί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παράδοξο να έχουν σχεδόν αρθεί όλα τα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού και να διατηρείται, περίπου 15 μήνες μετά την αρχική απόφαση του υπουργείου Υγείας, η αναστολή εργασίας σε όσους υγειονομικούς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν κατά της νόσου.

Η πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θωρακίζει νομικά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ. Μάλιστα, το ΣτΕ για την απόφασή του έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα με βάση τα οποία κρίθηκε η τελευταία παράταση αναστολής εργασίας (ήταν στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022, όταν οι σχετικοί με τον κορωνοϊό δείκτες ήταν σε υψηλά επίπεδα) δεν δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση. Επίσης, τώρα δηλώνεται ότι «το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ θα είναι όσο αυστηρό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», όπως τόνισε στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο ρεπορτάζ της καλής συναδέλφου Πέννυς Μπουλούτζα (φ. 29ης Νοεμβρίου).

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως οι 2.200 υγειονομικοί, εκ των οποίων οι 110 γιατροί, αντιπροσωπεύουν στο ΕΣΥ το τμήμα της κοινωνίας που τελικά δεν εμβολιάστηκε. Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν τεθεί σε αναστολή περίπου 6.500 υγειονομικοί, εκ των οποίων η πλειονότητα αποφάσισε κατόπιν να εμβολιαστεί.

Ο αντίλογος είναι πως εν προκειμένω μιλάμε για λειτούργημα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και το πλήγμα που έχει δημιουργηθεί στο κύρος του δημόσιου συστήματος υγείας από την απόφαση του μη εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως είναι ηθικής φύσης το ζήτημα για όσους υγειονομικούς έως τώρα δεν έχουν πεισθεί για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού.

Η πανδημία έχει θέσει ουκ ολίγα μικρότερα και ισχυρότερα διλήμματα. Οι προσωπικές απόψεις ενός επιστήμονα-λειτουργού μπορούν να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σε βαθμό που με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο ζωές; Είναι λογικό να τροφοδοτούμε την επιθετικότητα ενός (μεγάλου;) μέρους της κοινωνίας, το οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα μέσα από τις ψηφιακές παραμορφώσεις των social media και, χωρίς αναστολές, δεν διστάζει να στήσει σύγχρονα κυνήγια μαγισσών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή