Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιράν και στην Κίνα ξεσηκώθηκαν οι πολίτες. Στο Ιράν ζητούν ελευθερίες, στην Κίνα διαμαρτύρονται για το νέο lockdown και για πρώτη φορά ακούστηκαν φωνές κατά του καθεστώτος. Στο Ιράν, η απάντηση των αγιατολάδων ήταν συντριπτική. Επνιξε τις διαμαρτυρίες στο αίμα. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 300. Ομως το καθεστώς του Ιράν έχει και μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Το υποστηρίζουν εκατομμύρια Ιρανοί, που θέλουν να περιφρουρήσουν τις αρχές της Ιρανικής Επανάστασης του 1979. Ας μη λησμονούμε πως το κοσμικό καθεστώς του σάχη κατέρρευσε από μια λαϊκή εξέγερση, με θρησκευτικό χαρακτήρα, που ακόμη και σήμερα τα ερμηνευτικά εργαλεία που διαθέτουμε αδυνατούν να την προσεγγίσουν. Στο Ιράν, υπάρχει ένας διχασμός μέσα στο κοινωνικό σώμα, ενώ οι παντοδύναμοι μηχανισμοί της εξουσίας δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν να εκφραστούν όσοι επιθυμούν η πατρίδα τους να αποβάλει τα θεοκρατικά χαρακτηριστικά της. Συνεπώς, είναι τέτοιος ο συσχετισμός δυνάμεων, ώστε το status quo δεν πρόκειται να ανατραπεί.

Και στο Ιράν και στην Κίνα τα καθεστώτα έχουν πολλαπλές γραμμές στήριξης, ενώ κατέχουν το απόλυτο όπλο, αυτό της κρατικής βίας.

Στην Κίνα, η κομμουνιστική ηγεσία δεν έχει καμιά αναστολή για να χρησιμοποιήσει τη βία κατά των διαδηλωτών. Το είδαμε τον Ιούνιο του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, όταν τα τανκς κατέστειλαν τις φοιτητικές διαδηλώσεις. Η τότε ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε αποφασίσει να αποτρέψει με κάθε τρόπο να εμφανιστούν και στην Κίνα οι κινήσεις αμφισβήτησης των κομμουνιστικών καθεστώτων που είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται στην Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, οι Κινέζοι στα μεγάλα αστικά κέντρα απολαμβάνουν τα αγαθά του καπιταλισμού υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Δύσκολα θα θέσουν σε κίνδυνο το κατακτημένο επίπεδο ευημερίας για δημοκρατικές ελευθερίες τις οποίες στο κάτω κάτω ποτέ δεν τις είχαν. Γιατί άλλο είναι να σου πάρουν ελευθερίες που είχες και άλλο να θέλεις να αγωνιστείς για κάτι που δεν γνώρισες ποτέ.

Συμπερασματικά, και στο Ιράν και στην Κίνα τα καθεστώτα έχουν πολλαπλές γραμμές στήριξης, ενώ κατέχουν το απόλυτο όπλο, αυτό της κρατικής βίας. Διά ταύτα, ας μην περιμένουμε ανακατατάξεις και ιστορικές ανατροπές. Αυτά τα καθεστώτα δεν ανατρέπονται στους δρόμους, αλλά μόνο μέσα από τους δικούς τους μηχανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή