Τα ψεύδη της αστυνομίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα θέλαμε να πιστέψουμε την εκδοχή της αστυνομίας για τον τραυματισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά, ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. βρίσκονταν σε κίνδυνο και αντί να στρίψουν το τιμόνι, πυροβόλησαν από πίσω. Να τα πιστέψουμε όλα, μόνο που υπάρχει η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας που υπονομεύει κάθε καλή πρόθεση…

Αναφερόμαστε φυσικά στα ψεύδη της ΕΛ.ΑΣ., η οποία λίγες ώρες μετά το συμβάν απέκρυψε το γεγονός του πυροβολισμού στο κεφάλι, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα «να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ» (5.12.2022). Η επίσημη Ελληνική Αστυνομία εψεύσθη επίσης λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (…) βρίσκονταν πλησίον του σημείου», ενώ τώρα τα βίντεο αποκαλύπτουν ότι ήταν μέσα στο κατάστημα, όπου ο άτυχος δεκαεξάχρονος δεν πλήρωσε τη βενζίνη των 20 ευρώ.

Το τελευταίο δεν είναι ένα μικρό και άνευ σημασίας ψεματάκι. Ευρισκόμενοι μέσα στο κατάστημα οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. γνώριζαν επακριβώς το πλημμέλημα που διαπράχθηκε και συνεπώς διά των (έστω εκφοβιστικών) πυροβολισμών παραβίασαν τον νόμο που ορίζει τη συμπεριφορά τους: «Οταν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη του δράστη, όταν αυτό είναι ασήμαντο πλημμέλημα και απειλείται από τη σύλληψη η διατάραξη της τάξης και η πρόκληση σοβαρότερων αξιόποινων πράξεων». (Π.Δ. 141/30.4.1991). Ακόμη και οι πυροβολισμοί στον αέρα, για κλοπή αξίας 20 ευρώ, δεν δικαιολογούνται. Ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξουν οι σφαίρες. Μπορεί αντί για τον 16χρονο Ρομά να θρηνούσαμε σήμερα κάποιο άλλο παιδί.

Τα καταφανή ψεύδη της ΕΛ.ΑΣ. υπονομεύουν για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία της. Πώς να εμπιστευθεί κάποιος την ΕΔΕ που προκηρύχθηκε, όταν επιχειρείται παραπλάνηση για απλά γεγονότα που διαψεύδονται εντός ολίγων μόνο ωρών; Καταδεικνύουν πρωτίστως την απόπειρα κουκουλώματος της υπόθεσης από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Τέλος, μεταφέρουν το άγος ενός αιματηρού επεισοδίου από κάποιον αστυνομικό, στους ώμους ολόκληρου του σώματος.

Ξέρουμε ότι πάντα και παντού υπάρχουν θερμοκέφαλοι που θα πυροβολήσουν χωρίς λόγο. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά, αφού συμβεί το κακό. Υπάρχει αποτροπιασμός, ή εκτοξεύονται επιχειρήματα για συλλογική ευθύνη μιας ομάδας ανθρώπων; Επιχειρείται διαλεύκανση του συμβάντος ή απόκρυψη; Παίρνονται μέτρα για να μην ξαναγίνει ή διά του κουκουλώματος εξασφαλίζεται η επανάληψή του; Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να υπάρξει δικαιοσύνη και εξ αυτής κοινωνική ειρήνη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή