90 χρόνια πριν στην «Κ»…25 – 12 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…25 – 12 – 1932

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΡΩΠΗ 1932: Ενώ εις όλην την Ευρώπην συζητείται, ή τουλάχιστον υποτίθεται ότι συζητείται, το ζήτημα του γενικού αφοπλισμού, ταυτοχρόνως εξετάζεται και το ζήτημα των πιθανοτήτων ενός νέου πολέμου. Τι πρόκειται να συμβή λοιπόν; Αφοπλισμός ή πόλεμος; Ουδείς δύναται να γνωρίζη. Εν μόνον είνε βέβαιον. Οτι όλα τα κράτη δεν αποκρούουν το ενδεχόμενον του πολέμου, ενώ ταυτοχρόνως πολύ ολίγοι ελπίζουν εις την πραγματοποίησιν του αφοπλισμού. Αυτή είνε η κατάστασις της Ευρώπης λήγοντος του σωτηρίου έτους 1932.

ΝΕΑ ΑΞΙΩΣΗ: Απροόπτως όσον και άλογος η νέα αξίωσις των Αγγλων ομολογιούχων όπως εις τας μεταξύ αυτών και της Κυβερνήσεως συμφωνίας διά την πληρωμήν του 30% παρεμβληθούν και ζητήματα όλως ξένα προς την τόσο κακήν διά την Ελλάδα Συμφωνίαν Βαρβαρέσου. Η υπόθεσις της ρυθμίσεως του προς την Αμερικήν χρέους, χρέους χαρακτηρισθένος υφ’ όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας ως καθαρώς πολεμικού, δεν βλέπομεν κατά τι δύναται να ενδιαφέρη τους Αγγλους και δεν δυνάμεθα να μαντεύσωμεν ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η διατυπουμένη ανοίκειος αξίωσις. Εν μόνον γνωρίζομεν και καλόν θα ήτο εάν εγνώριζαν οι ξένοι δανεισταί. Οτι ο τόπος αυτός υστερών και το ψωμί του, υποβαλλόμενος εις θυσίας αφορήτους διά να περισυλλέξη εκ των λειψάνων του χρυσού του όσα απαιτούνται διά να περισώση έστω και τραυματίαν την πίστιν του, εκνευρίζεται και δυσανασχετεί προ της συνεχώς επιδεικνυομένης απέναντί του αναλγησίας των ξένων εις τους οποίους υπήρξε μέχρι σήμερον υποτελής.

ΛΑΧΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Υπεγράφη υπό του Υπουργικού Συμβουλίου αναγκαστικός νόμος, διά του οποίου ιδρύεται μονίμως λαχείον «κοινωνικής προνοίας». Οι πόροι του λαχείου τούτου θα διατίθενται διά την συντήρησιν των συσσιτίων των ανέργων και απόρων και δι’ άλλα έργα κοινωνικής προνοίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή