Οι συζητήσεις που δεν έγιναν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Αυτός είναι ένας σύντομος απολογισμός για τις συζητήσεις που δεν έγιναν, είτε καθόλου είτε περιορισμένα και όχι στο βάθος και στην έκταση που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Το 2022 σηματοδότησε την έξοδο από την πανδημία της COVID-19. Η ασθένεια μπορεί να πορεύεται ακόμη μαζί μας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα να προκαλούν ανησυχία, όμως για την ώρα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν συγκρίνεται με όσα είχαμε βιώσει σε προηγούμενες περιόδους.

Οσο υποχωρούσε η ένταση των πανδημικών κυμάτων, κατά βάση στο εξωτερικό γίνονταν συζητήσεις για το αποτύπωμα που έχει αφήσει αυτή η κρίση στην ψυχική υγεία και των δημοσιογράφων, εκείνων που είχαν κληθεί να ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με την καταμέτρηση των κρουσμάτων, την επικοινωνία με γιατρούς, αρρώστους, πενθούντες, ενώ παράλληλα έπρεπε να διαχειριστούν τις δικές τους αγωνίες ή και φοβίες απέναντι στον ιό.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η συσσώρευση της εργασιακής εξουθένωσης μπορεί να οδήγησε σε παραιτήσεις, άδειες άνευ αποδοχών, αλλαγή καριέρας. Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν ανιχνεύθηκε διεξοδικά. Δεν υπήρξε κάποια σχετική πρωτοβουλία για το σύνολο των ΜΜΕ, κάποια μέριμνα ώστε να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αίθουσες σύνταξης.

Η δεύτερη συζήτηση που δεν έγινε προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στα περισσότερα τηλεοπτικά ΜΜΕ η προσέγγιση του γεγονότος από τις αίθουσες σύνταξης, σε θέματα προετοιμασίας και προφύλαξης, έμοιαζε λες και επρόκειτο να καλύψουν ακόμη μία διαδήλωση στο Σύνταγμα. Κύριο μέλημα ήταν να υπάρχει ελληνική παρουσία στο πεδίο, χωρίς να προτάσσεται σε ορισμένες περιπτώσεις η ουσία, δηλαδή το τι θα μετέφερε στο ελληνικό κοινό η ανταπόκριση.

Υπήρξαν δημοσιογραφικές αποστολές για τις οποίες δεν είχε σχεδιαστεί κάποιο πλάνο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου (ακόμη και η μέριμνα για ένα επιπλέον μπιτόνι βενζίνη ώστε να μη μείνουν στα μισά της διαδρομής). Κάποιοι δημοσιογράφοι κλήθηκαν στα δύσκολα να βγάλουν μόνοι τους άκρη, χωρίς να υπάρχει ένας σταθερός σύνδεσμος επικοινωνίας μαζί τους στην Αθήνα για να τους κατευθύνει.

Σε άλλες περιπτώσεις δεν αναζητήθηκε η καλύτερη δυνατή λύση για ντόπιους φίξερ ή καλούς διερμηνείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε όλα να γίνουν με τον πιο ασφαλή τρόπο. Μπορεί για όλα αυτά να ευθύνονταν έως ένα βαθμό οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί. Η κάλυψη ενός πολέμου κοστίζει ακριβά. Θεωρώ, όμως, ότι πέρα από οποιαδήποτε οικονομική παράμετρο ήταν και ζήτημα νοοτροπίας.

Δεν γίνεται να πορεύεσαι στον αυτόματο πιλότο. Η συγκυρία, η τύχη, μπορεί κάποιες φορές να ευνοήσουν, όχι όμως πάντα. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν, σε όλο το φάσμα των εγχώριων ΜΜΕ, να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές από εκείνους που τις εφάρμοσαν, να αναζητηθούν λύσεις, ώστε στην επόμενη στροφή των γεγονότων, όταν θα κληθούμε να αναμετρηθούμε με τις νέες μεγάλες κρίσεις, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT