Εάν υπάρχει ιδιότητα που να χαρακτηρίζει το έθνος των Ελλήνων, είναι η ικανότητα αφρολισθήσεως στα κύματα της Ιστορίας. Είναι αυτή ακριβώς η δεξιότητά μας που θα δοκιμασθεί στη διάρκεια του 2023. Και ίσως –κατά την άποψη ορισμένων– εκεί που θα κριθούν τα μείζονα είναι η εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.
Σημαντικό επίσης ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική σύγκρουση της Δύσεως –εκπροσωπούμενης στο πεδίο της μάχης από τους Ουκρανούς– με τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν. Αξιο μνείας βέβαια ότι ο πόλεμος διά αντιπροσώπων δεν είναι νεωτερικό φαινόμενο. Από την άνοδο και την εδραίωση του Στάλιν στην εξουσία, τα κομμουνιστικά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη πάντοτε αποτέλεσαν μηχανισμούς υπονομεύσεως με στόχο την ανατροπή της αστικής καθεστηκυίας τάξεως.
Αντίστοιχη υπήρξε η πρακτική που υιοθέτησε και η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ όταν ενίσχυαν τις αντικαθεστωτικές ομάδες στις χώρες του παραπετάσματος έως ότου την «εξομάλυνση» της καταστάσεως ανελάμβαναν τα σοβιετικά άρματα μάχης. Αυτά βεβαίως ίσχυσαν έως την πολωνική εξέγερση, οπότε άρχισε και η σταδιακή κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εμπλέκεται σταδιακώς στο πλαίσιο μιας μείζονος περιφερειακής ανακατατάξεως, που ανέλαβε ο πρόε- δρος Μπάιντεν.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, οπότε άρχισε ο σταδιακός εκτροχιασμός των σχέσεων Αθηνών – Αγκύρας, η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είχε χαρακτηριστικά διμερούς εθνικής αντιπαραθέσεως, ιστορικώς εδραιωμένης, που κορυφώθηκε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και εξακολούθησε για χρόνια, με κρίσιμους σταθμούς την κρίση του 1987 και στη συνέχεια των Ιμίων.
Ποιοτική αλλαγή στα δεδομένα που ίσχυαν επί δεκαετίες επήλθε με την εκλογή Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Ηδη στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας δημοσιοποιήθηκε βίντεο όπου ο κ. Μπάιντεν δήλωνε σε δημοσιογράφους αμερικανικής εφημερίδος ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να ανατραπεί – όχι με στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες.
Μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2020, και πριν ακόμη αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του, ο κ. Μπάιντεν σε τηλεοπτική συνέντευξή του χαρακτήριζε τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας «δολοφόνο». Δύο ηγέτες –οι κ. Πούτιν και Ερντογάν– δύο πρώην αυτοκρατοριών που επί αιώνες συγκρούονταν ανηλεώς, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Αμερικανού ηγέτη.Ετσι, όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Ερντογάν αντί να ευθυγραμμισθεί με την Ουάσιγκτον ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητού της Δύσεως με τη Μόσχα, δίχως να διαταράξει τις σχέσεις του με το Κίεβο και δίχως φυσικά να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για την προώθηση θεμάτων ασφαλείας, όπως τα αντιλαμβάνεται η Αγκυρα.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αξιοποίησε τη συγκυρία τασσόμενη «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ακολουθώντας την παράδοση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η σύμπλευση με τις ΗΠΑ είναι απόλυτη, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα «παγωμένες» και η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εμπλέκεται σταδιακώς στο πλαίσιο μιας μείζονος περιφερειακής ανακατατάξεως, που ανέλαβε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ζούμε σε μια «ενδιαφέρουσα εποχή» και ό,τι τελικώς προκύψει.