Η ιστορία είναι πραγματική: λίγο πριν από το καλοκαίρι, μετακινούμενος με το μετρό, κάθησα απέναντι σε ένα ζευγάρι τουριστών. Περιεργαζόμενοι έναν χάρτη του δικτύου και ύστερα από αρκετές συνεννοήσεις, με ρώτησαν ποια εκτιμώ ότι θα ήταν η καλύτερη διαδρομή με μέσα μεταφοράς για τον προορισμό τους. Και έκλεισαν με την πιο… αναπάντεχη ερώτηση: Does «Agios» mean station; (η λέξη «Αγιος» σημαίνει «σταθμός»;).
Βρήκα την ερώτηση –και τη σύγχυση– εξόχως διασκεδαστική και μετά πέρασα το υπόλοιπο της διαδρομής προσπαθώντας να υπολογίσω πόσοι σταθμοί του μετρό φέρουν ονόματα αγίων. Στη γραμμή του «ηλεκτρικού», υπάρχει ο Αγιος Ελευθέριος, ο Αγιος Νικόλαος. Στη γραμμή 2, ο Αγιος Δημήτριος, ο Αγιος Ιωάννης και ο Αγιος Αντώνιος. Στη γραμμή 3, η Αγία Μαρίνα και η Αγία Παρασκευή. Θυμήθηκα επίσης την περίοδο που η γραμμή 2 ήταν από Αγιο Αντώνιο έως Αγιο Δημήτριο (πριν από τις επεκτάσεις της) και πόσες φορές είχα ακούσει τον ίδιο διάλογο στο μετρό, σχετικά με την επιλογή… του σωστού Αγίου.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι κάποιοι σταθμοί του μετρό βρίσκονται σε δήμους που ήδη φέρουν το όνομα κάποιου αγίου, όπως η Αγία Παρασκευή ή ο Αγιος Δημήτριος. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι λογικό και αναμενόμενο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο σταθμός βρίσκεται ακριβώς μπροστά σε κάποια εκκλησία, ή σε μια γειτονιά που έχει πάρει το όνομά της από μια εκκλησία. Σε κάποιες, τέλος, δείχνει απλά η εύκολη λύση.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η «Αττικό Μετρό» ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ιλιον, με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ιλιον και Αγιο Νικόλαο. Ο τελευταίος βαφτίστηκε έτσι πιθανότατα γιατί βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου. Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται περίπου 15 οικοδομικά τετράγωνα μακριά. Το προφανές είναι ότι πρόκειται για μια πολύ κακή ιδέα, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη ένας σταθμός (στον ΗΣΑΠ) με ακριβώς το ίδιο όνομα. Περαιτέρω, ίσως θα ήταν καλή ιδέα πλέον να αποφεύγονται οι άγιοι στην ονοματοδοσία σταθμών του μετρό, εκτός από τους… απολύτως αναγκαίους, όσους εξυπηρετούν δήμο με το αντίστοιχο όνομα. Στους υπόλοιπους καλό θα ήταν να αναζητούνται τοπωνύμια ή άλλες επιλογές, ώστε το δίκτυο του μετρό να μη θυμίζει εορτολόγιο και να μην προκαλείται σύγχυση στους επιβάτες.