Το θαύμα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική είναι –όπως λένε– η τέχνη του εφικτού. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές οι πολιτικοί γυρίζουν την πλάτη στο εφικτό – πόσο μάλλον εάν δεν τους βοηθάει πολιτικά ενώ δίνει πόντους στους αντιπάλους. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες –πού είσαι Μελίνα;– υπάρχει στο τραπέζι μια φόρμουλα για να επιστρέψουν επιτέλους τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν ακρωτηριάζοντας τον Παρθενώνα. Η βρετανική κυβέρνηση πιεζόμενη από την κοινή της γνώμη που έχει στραφεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, αναζητεί έναν τρόπο να ικανοποιήσει το δημόσιο αίσθημα στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να αποδεχθεί ότι ο αρχαίος αυτός θησαυρός ανήκει στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προηγούμενο να αδειάσουν τα περισσότερα μουσεία της Βρετανίας.

Κανονικά, μια τέτοια ευκαιρία –μία στο εκατομμύριο– θα έπρεπε να την άρπαζαν στον αέρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση βάζοντας μπροστά το εθνικό συμφέρον. Ομως σε προεκλογική περίοδο είμαστε, η αντιπολίτευση δεν αντέχει να βοηθήσει τον Μητσοτάκη. Κάποιοι αρχαιολόγοι τής δίνουν επιχειρήματα. Δεν πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί τα Γλυπτά –λένε– εάν δεν γίνει ξεκάθαρο από τις βρετανικές αρχές ότι αυτά ανήκουν πλέον στην Ελλάδα. Μια τέτοια αξίωση, ωστόσο, όσο λογική και να ακούγεται, το μόνο που θα πετύχαινε είναι να εγκλωβίσει για δεκαετίες ακόμη τα Γλυπτά στο Λονδίνο.

Προφανώς και η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ιδιοκτησίας της Βρετανίας και τα δανείζεται. Η φόρμουλα για τη διοργάνωση στην Ελλάδα μιας κοινής ελληνοβρετανικής έκθεσης με τα κλαπέντα Γλυπτά που θα διαρκέσει ουσιαστικά επ’ άπειρον (π.χ. για μια περίοδο 50 ετών και θα ανανεώνεται) μπορεί να ισορροπήσει τα προσχήματα για τις δύο πλευρές. Η Αθήνα, μάλιστα, θα αναλάβει στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας να δίνει κάθε χρόνο για να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς – κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένοι σε φωριαμούς και συρτάρια του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μπορεί η λύση να μην είναι 100% αυτή που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Αλλά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο χωρών δεν μπορείς να περιμένεις ότι όλα θα γίνουν όπως τα θέλεις εσύ. Η ουσία, όμως, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει το θαύμα. Θα επιστραφούν για πάντα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Μπροστά στο θαύμα, όποιες αντιρρήσεις κι αν υπάρχουν φαίνονται ασήμαντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή