Προεκλογικοί συμψηφισμοί

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρέχουν» παράλληλα δύο υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη. Η υπόθεση των υποκλοπών και τα όσα αποκαλύπτονται στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εύρος της κοινής γνώμης που δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτές τις δύο υποθέσεις, πολύ δε περισσότερο για το κατά πόσον η εξέλιξή τους θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον δικομματισμό υπάρχουν συγκροτημένα δύο στρατόπεδα και όσοι ανήκουν σε αυτά ακούν μόνον αυτά που θέλουν να ακούσουν. Είναι δέκτες και εν συνεχεία πομποί της επίσημης θέσης του κόμματός τους, χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Η ύπαρξη του αντίπαλου στρατοπέδου και ο φόβος της νίκης του δεν αφήνουν περιθώρια για επιφυλάξεις και ενστάσεις. Και να υπάρχουν, μπαίνουν στην άκρη και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Συνεπώς, τα δύο μεγάλα κόμματα φροντίζουν και θωρακίζουν το κοινό τους από την προπαγάνδα και τα μηνύματα του αντιπάλου. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση των υποκλοπών και οι καταγγελίες Καλογρίτσα δεν ακουμπούν τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις που δίνουν τα δύο αυτά κόμματα στα παραπάνω ζητήματα γίνονται αποδεκτές από τους φίλους τους και γι’ αυτό βλέπουμε ότι δεν επηρεάζουν τις δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει όμως και ένα κοινό που του αρέσει να παρατηρεί, να ακούει και να κρίνει. Να ζυγίζει τα επιχειρήματα αμφοτέρων των πλευρών και μετά να αποφασίζει. Αυτοί ακριβώς είναι οι αποκαλούμενοι «κεντρώοι» ψηφοφόροι. Είναι οι σκεπτόμενοι πολίτες που απεχθάνονται τις κραυγές και διυλίζουν τα μηνύματα των κομμάτων, με καθαρό μυαλό. Αυτή η κατηγορία πολιτών παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις δύο υποθέσεις που «τρέχουν», καθώς αφορούν ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα των ευαισθησιών τους. Διαφάνεια, ατομικά δικαιώματα, εντιμότητα και ήθος.

Η υπόθεση των υποκλοπών που εισέρχεται στον πέμπτο μήνα της μπορεί να κλιμακώνεται, αλλά η πολιτική της εμβέλεια είναι περιορισμένη, καθώς υποστηρίζεται από μέσα που στερούνται της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Επιπλέον φαίνεται πως έχει κουράσει ακόμη και αυτούς που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι σε παρόμοια ζητήματα. Η δε υπόθεση Καλογρίτσα βρίσκεται στην αφετηρία των αποκαλύψεων και δεν γνωρίζουμε αν αυτές θα υποστηριχθούν και με τεκμήρια. Πάντως, αντικειμενικά, οι δύο παράλληλες υποθέσεις λειτουργούν συμψηφιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή