Η οδός Μητροπόλεως

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδός Μητροπόλεως είναι ένας κεντρικός δρόμος σε διαρκή αναμόρφωση τα τελευταία χρόνια. Επενδύσεις, τουρισμός, εστίαση, αποκαταστάσεις κτιρίων, εθιμοτυπία. Τα πρόσφατα τηλεοπτικά πλάνα από την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου έφεραν στην οθόνη τον περιβάλλοντα χώρο της Μητρόπολης. Επανασύνδεσαν τη Μητρόπολη με τον συμβολισμό της τελετουργίας και ταυτόχρονα είδαμε για μία ακόμη φορά πόσο προβληματικός είναι ο αρχιτεκτονικός περίγυρος.

Από τις παλιές φωτογραφίες λείπει το ωραίο κτίριο με τη βαθιά ώχρα και την ημικυκλική απόληξη στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Ευαγγελιστρίας (κατεδαφίστηκε το 1969) ενώ το θαυμάσιο κτίριο στην άλλη γωνία (με Υπατίας) είναι επί δεκαετίες ερειπωμένο. Απέναντι, το παλιό, επίσης, κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο Μαρίας Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, παραμένει εξόχως άχαρο μετά την καθαίρεση του διακόσμου πριν από πολλές δεκαετίες. Το νέο ξενοδοχείο, στον παλιό Χυτήρογλου, δίνει έναν άλλον αέρα και είναι σημαντική επένδυση. Το θυμάμαι όμως όπως ήταν παλιά, πριν αρχίσει η κακοποίησή του (τη δεκαετία του 1970) με τοποθέτηση ράβδων αλουμινίου στην πρόσοψη. Τα δύο πήλινα αγάλματα (έχουν μείνει οι βάσεις) είχαν καλυφθεί από τα αλουμίνια και έκτοτε αγνοούνται. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντίγραφα;

Μερικά ακόμη σημαντικά ή απλώς ενδιαφέροντα κτίρια του δρόμου δημιουργούν αυτό το κατά γενική ομολογία ελκυστικό παλίμψηστο της Μητροπόλεως, παρά τις όποιες βαρβαρότητες. Ακόμη και η ίδια η Μητρόπολη παραμένει αισθητικά κακοποιημένη. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Οι κακόμορφοι λέοντες παραμένουν στην είσοδο όπως και οι δύο κίονες στην πλαϊνή πόρτα, κίονες που στηρίζουν τον αέρα. Και είναι η Μητρόπολη των Αθηνών.

Ο δυναμισμός του δρόμου, όμως, γεννάει και προσδοκίες. Η πλατεία μπροστά στον ναό είναι ό,τι απέμεινε από την κατεδάφιση του επιμήκους, κεραμοσκεπούς διώροφου από την Πανδρόσου έως τη Μητροπόλεως και θα άξιζε να γίνει μια εκ νέου ανάπλαση που να λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα του τόπου. Αλλωστε, πλάι στη Μητρόπολη υπάρχει ο Αγιος Ελευθέριος ή Παναγία η Γοργοεπήκοος, από τα ωραιότερα εκκλησάκια στην πρωτεύουσα. Θα έπρεπε να τεθούν κάποιες προδιαγραφές στα παρακείμενα τουριστικά καταστήματα. Δεν γειτνιάζουν όλοι με ένα τέτοιο μνημείο. Ας μπουν κάποιοι κανόνες, αλλά θα μου πείτε, και ποιος θα τους τηρήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή