Το 1/5 της Βουλής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα όπου η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν παραιτείται στα 43 της χρόνια γιατί «δεν έχει άλλη ενέργεια» και «ήρθε ο καιρός».

Η Ελλάδα είναι η χώρα τού «ξέρετε ποιος είμαι εγώ, φοράω παντελόνια» (Α. Σαμαράς, το ταραγμένο 2012).

Αναμενόμενο να υπάρχουν 62 γυναίκες και 238 άνδρες στη Βουλή. Στην επόμενη θα είναι περισσότερες χάρη στην ποσόστωση 50-50 του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι λύση, αλλά είναι, τουλάχιστον, αναγνώριση του προβλήματος.

Δύσκολη υπόθεση η πολιτική για τις γυναίκες. Γίνεται πιο εύκολη αν είναι κόρες ή εγγονές, όμορφες, πλούσιες ή με ισχυρούς οικονομικά φίλους, αναγνωρίσιμες, με γερές προσβάσεις στα ΜΜΕ. Διαφορετικά, θα πρέπει να ανήκουν στον κύκλο του αρχηγού, να έχουν περπατήσει μαζί του στα αλώνια των συνεδρίων. Σε άλλη περίπτωση, να έχουν βαρύ κομματικό βιογραφικό και, επομένως, μηχανισμό.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να το θέλουν πολύ. Γιατί το κυνήγι του σταυρού είναι επίπονη διαδικασία. Το παιχνίδι παίζεται ακόμη σε σπίτια, εκκλησίες, λαϊκές αγορές, δημοτικές εκδηλώσεις και, βέβαια, στην τηλεόραση. Ολη μέρα, κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι, αν έχεις παιδιά, πρέπει να υπάρχει βοήθεια για τη φροντίδα τους και, αν έχεις σύντροφο, πρέπει και εκείνος να το θέλει πολύ, ίσως και περισσότερο.

Αν καταφέρεις να εκλεγείς, θα πρέπει να είσαι έτοιμη να δεις τον εαυτό σου σε ρεπορτάζ για τις πιο καλοντυμένες και τις πιο κακοντυμένες της Βουλής.

Θα πρέπει να χαμογελάσεις όταν διαπιστώσεις ότι η κάμερα στοχεύει στο μπούστο σου (περίπτωση Ολγας Κεφαλογιάννη) ή ότι δέχεσαι μπούλινγκ επειδή έκανες δηλώσεις άβαφτη (περίπτωση Εφης Αχτσιόγλου).

Το χειρότερο ίσως που μπορεί να σου συμβεί αν εκλεγείς είναι να αντιγράψεις ανδρικές συμπεριφορές, συνήθειες και νοοτροπία για να επιβιώσεις.

Μπορεί να έχεις και τα τυχερά σου λόγω φωτογένειας, όπως τα είχε η χαϊδεμένη των ΜΜΕ (μέχρι την προφυλάκισή της) Εύα Καϊλή.

Σίγουρα δεν θα γίνεις υπουργός Αμυνας ή μπορεί να σου προσφερθεί κυβερνητική θέση από σπόντα, δηλαδή για λόγους συμβολισμού.

Αν εκλεγείς χάρη στην ποσόστωση, θα ‘χουν να λένε διάφορα οι άνδρες ανταγωνιστές σου και δεν θα αισθάνεσαι καλά που μετέχεις στην Κεντρική Επιτροπή μόνο και μόνο λόγω φύλου, παίρνοντας τη θέση κάποιου που μάζεψε περισσότερους σταυρούς.

Οσο ψηλά και αν φθάσεις, δεν θα είσαι απόλυτα προστατευμένη από τον σεξισμό. Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρόεδρος κόμματος και πάλι άκουσε ότι απουσίασε από τη Βουλή γιατί ήταν στο κομμωτήριο.

Το χειρότερο ίσως που μπορεί να σου συμβεί είναι να αντιγράψεις ανδρικές συμπεριφορές, συνήθειες και νοοτροπία, για να επιβιώσεις. Και να μην είναι πρότυπό σου η Τζασίντα Αρντερν που αφήνει μόνη της και νωρίς το γραφείο της εξουσίας, αλλά οι πολλοί συμπατριώτες συνάδελφοί σου που δεν πάνε στην πόρτα της εξόδου ούτε όταν τους σπρώχνουν.

Η κ. Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT