Το ιστορικά μοναδικό 2015

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θόρυβος έχει προκληθεί για την εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» στην οποία θα συμμετάσχουν οι κύριοι Αλιβιζάτος και Βενιζέλος μαζί με πανεπιστημιακούς με οσμή ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό που προκάλεσε τις ενστάσεις και τις εντάσεις, πέραν των συγκεκριμένων προσώπων, ήταν το ερωτηματικό στον τίτλο της εκδήλωσης. Ενα ερωτηματικό που προδήλως αμφισβητεί τη σημερινή θέση μας στην Ευρώπη. Τα ερωτηματικά πάντα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και κλονίζουν ή υπονομεύουν βεβαιότητες. Συνεπώς, είναι παντελώς άστοχη και η οικειοποίηση του «Μένουμε Ευρώπη» και το ερωτηματικό που τη συνοδεύει, καθώς δεν υπάρχει σήμερα πολιτικό υποκείμενο, πλην της παραδοσιακής Αριστεράς, που να αμφισβητεί, λόγω ή έργω, τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι δε υπερβολικό να θεωρήσουμε ότι αμφισβητούμενης νομιμότητας κυβερνητικοί χειρισμοί ναρκοθετούν αυτή τη θέση.

Το 2023 ουδεμία σχέση έχει με το 2015, όταν η κεντρική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού αμφισβητούσε τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Το γεγονός πως τελικά οι ηττημένοι του δημοψηφίσματος νίκησαν, δεν διαγράφει τον κίνδυνο που διέτρεξε η πατρίδα μας και δικαιολογεί απολύτως την ιστορική παρουσία του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Συμπερασματικά, το πολιτικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου είναι δεδομένο και ανεπανάληπτο. Ως εκ τούτου συγκρίσεις με το σήμερα, για κάποιους είναι δόλιες, για κάποιους είναι ατυχείς.

Αυτή είναι η μία προβληματική διάσταση της εκδήλωσης. Η άλλη προβληματική διάσταση αφορά την ευκολία με την οποία ισοπεδώνουμε προσωπικότητες –όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου– που τόσα υπέστη την περίοδο 2012-2019 και ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Η επιλογή του να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με πανεπιστημιακούς που ανήκουν στον πολιτικό χώρο που αποπειράθηκε να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, δεν μπορεί να διαγράψει τη μέχρι σήμερα πορεία του. Αυτή η αντιμετώπιση επιβεβαιώνει, πέραν όλων των άλλων, τη χρόνια αδυναμία διεξαγωγής ενός πολιτικού διαλόγου με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς. Προσωπικά, δεν θα ήθελα ο Ευ. Βενιζέλος να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκδήλωση, για τους λόγους που προανέφερα. Αυτό δεν σημαίνει πως μια θεμιτή διαφωνία θα με οδηγήσει σε μια συνολική απόρριψη της προσφοράς του, όπως παρατηρώ να συμβαίνει αυτές τις ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή