Δεν μένουμε Πάντειο, πάμε Γκαίτε

Δεν μένουμε Πάντειο, πάμε Γκαίτε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικά και έχει μεγάλο ενδια-φέρον η εκδήλωση που οργανώνουν σήμερα η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου». Το θέμα είναι επίκαιρο και η εκδήλωση αποδεικνύει τη σημασία που έχουν τα πανεπιστήμια στην ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου πάνω σε ερευνητικά θέματα, αλλά και σε καυτά ζητήματα της επικαιρότητας.

Ομως συνιστά αντίφαση πως, ενώ μεταξύ των διοργανωτών είναι η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί –ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και με την ιδιότητα του κοσμήτορα της σχολής–, η εκδήλωση οργανώνεται εκτός Παντείου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Είχε βέβαια προηγηθεί και άλλη εκδήλωση των διοργανωτών επίσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ενώ η οδός Ομήρου είναι κεντρική και βοηθά στην προσέλευση των επισκεπτών. Δικαιολογίες (αμφιβάλλει κάποιος;). Μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια εκδήλωση σε κάποιο πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, χωρίς να τρέμει το φυλλοκάρδι των οργανωτών για τυχόν επεισόδια ή χωρίς το ίδρυμα να φυλάσσεται σαν αστακός;

«Εδώ και δεκαετίες όμως, υπό συνθήκες κανονικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η παραφθορά του “πανεπιστημιακού ασύλου” λειτουργεί δυστυχώς ως πρόσχημα για τη διάχυση φαινομένων βίας και κλίματος ανασφάλειας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Η ακαδημαϊκή ελευθερία με τη μορφή της πρόσκλησης οποιουδήποτε ομιλητή (εντός μάλιστα συνταγματικού φάσματος) στο πανεπιστήμιο δεν ισχύει στην πράξη. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναζητούν συχνά χώρους εκτός πανεπιστημίου για να διοργανώσουν με ασφάλεια πανεπιστημιακές εκδηλώσεις ή τελετές. Αυτό σημαίνει έλλειμμα ακαδημαϊκής ελευθερίας εντός των πανεπιστημίων. Και αυτό δεν μπορεί να εξακολουθήσει να γίνεται ανεκτό», έγραφε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην «Καθημερινή» στις 7 Μαρτίου 2022 σε άρθρο του με τίτλο με τίτλο «Ακαδημαϊκή ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει».

Εντέλει, μένουμε Γκαίτε ή πάμε Πάντειο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή