Άλλος θύμα, άλλος κερδισμένος

Άλλος θύμα, άλλος κερδισμένος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε πως θύμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από αυτόν ξεκίνησε όλο το σίριαλ που κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή. Κανονικά πάντα το θύμα καθίσταται συμπαθές, και στην πολιτική αυτό μετατρέπεται σε αυξημένη δημοτικότητα και επιρροή.

Ισως από λάθος χειρισμούς του ιδίου του Ν. Ανδρουλάκη, ίσως από υπερεκτίμηση της επίδρασης που θα είχε μέσα στην κοινωνία μια υπόθεση υποκλοπών, ίσως από τη δεδομένη ικανότητα του Αλ. Τσίπρα να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των αντιπάλων του, ο τελευταίος ήταν ο κερδισμένος από την όλη υπόθεση.

Μπορεί η νίκη του να είναι πρόσκαιρη και επικοινωνιακή, χωρίς πολιτικό αντίκρισμα, αλλά είναι γεγονός πως πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα του Ν. Ανδρουλάκη. Του έκλεψε την ατζέντα και τον άφησε απλό θεατή των εξελίξεων οι οποίες, αν και είχαν αυτόν ως θύμα, εντούτοις έδωσαν πόντους στον Αλ. Τσίπρα.

Σε αυτό συνετέλεσαν επικουρικά δύο παράγοντες: οι προνομιακές σχέσεις του Αλ. Τσίπρα με την ΑΔΑΕ και η διαπλοκή στελεχών του κόμματός του με θύλακες της ΕΥΠ. Αυτός ήταν ο δέκτης των πληροφοριών και όχι ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ετσι, πρωταγωνίστησε όλο αυτό το διάστημα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, εκμεταλλευόμενος και την απουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από το Κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη υπήρξε ένας καθοριστικός παράγοντας για να παγιωθεί η σημαντική διαφορά που υπάρχει στον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ των δύο κομμάτων και να ανακοπεί η αρχική δυναμική του ΠΑΣΟΚ που απειλούσε να διαταράξει αυτήν την ισορροπία. Παραμένει ο τρίτος πόλος του πολιτικού μας συστήματος, αλλά είναι ένας αποδυναμωμένος πόλος που αδυνατεί να επηρεάζει και να ρυθμίζει τις εξελίξεις. Είναι αυτονόητο πως σε μια μετεκλογική διαπραγμάτευση το 12% δεν μπορεί να ζυγίζει το ίδιο με το 35%.

Βέβαια, η ευκαιρία που έχασε το ΠΑΣΟΚ να επανακαθορίσει τον συσχετισμό δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όμως στην υπόθεση της επισύνδεσης Ανδρουλάκη φάνηκε η αδυναμία τού θύματος να εκμεταλλευθεί τα οφέλη που προσφέρει η θυματοποίηση. Και ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την ικανότητά του στους τακτικισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή